Oficjalna księgarnia portali ciekawostkihistoryczne.pl oraz twojahistoria.pl

Dieta w chorobie nowotworowej

Hannah Arendt, Aleksandra Kapała

Dieta w chorobie nowotworowej

44,99 zł

2474

Jak ważne jest żywienie w trakcie leczenia nowotworu

Dieta nie jest zróżnicowana zależnie od rodzaju nowotworu, ale uzależniona od objawów, jakie występują w trakcie leczenia. Przy chemioterapii jest to najczęściej: jadłowstręt, nudności, brak apetytu, zaparcia. Przy radioterapii jest nadwrażliwość na niektóre produkty, chudnięcie lub nadmierny przyrost wagi ciała.

Autorka podpowiada co jeść w trakcie leczenia, jak walczyć z uciążliwymi objawami terapii określi rodzaje diet, które zmieniają się w trakcie trwania choroby, zależnie od jej etapów i sposobów leczenia.

Aleksandra Kapała – lekarz, specjalista onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej – Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.

Buchmann
Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2016-10-26

ISBN: 978-83-280-2850-0

Liczba stron: 196

Buchmann

Format: 190x240mm

Cena katalogowa: 44,99 zł

Rok wydania: 2016

Cena pakietu

84,89 zł

4668

Cena pakietu

77,89 zł

4283

Nie wiesz co przeczytać?
Polecamy nasze najciekawsze artykuły

Zobacz wszystkie
12.11.2017

Toksyczny związek, który niesłusznie upudrowano. Jak bardzo nieudane było małżeństwo Jadwigi Andegaweńskiej i Władysława Jagiełły?

Król nie krył się nawet z tym, że nie jest w stanie przebywać w towarzystwie żony. Jadwiga była wiecznie osamotniona i pogardzana. Jej związek z Jagiełłą przeobraził się w serię kłótni, wymówek i pretensji.
Czytaj dalej...
17.11.2017

Czy Mikołaj Kopernik był Polakiem?

Znany powszechnie dwuwiersz zapewnia, że Mikołaja Kopernika – który „wstrzymał słońce” i „ruszył ziemię” – wydało rzecz jasna „polskie plemię”. Czy tak było naprawdę?
Czytaj dalej...
15.11.2017

Jadwiga Kaliska. Potężna polska królowa, która zrobiła z męża pantoflarza. Dlaczego o niej nie pamiętamy?

Władzy nie chciała oddać ani za życia męża, ani po jego śmierci. „Królowa może być tylko jedna” – mówiła otwarcie Jadwiga Kaliska. I nawet jako siedemdziesięcioletnia staruszka wciąż trzęsła polską polityką.
Czytaj dalej...
14.11.2017

Zapomniany „przysmak”. Dlaczego mieszkańcy przedwojennej Polski zjadali tysiące koni?

Serdelki i kiełbasy z konia. Wędlinka z klaczy. I siedem straganów tylko w jednym mieście, obracających wyłącznie wyrobami z koniny. Skąd to zamiłowanie?
Czytaj dalej...