Oficjalna księgarnia portali ciekawostkihistoryczne.pl oraz twojahistoria.pl

Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasio

Sergei Boutenko

Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasio

49,90 zł

3018

Książka, na którą czekali wszyscy fani Łukasza Łuczaja!

Książka, na którą czekali wszyscy fani Łukasza Łuczaja!
Fenomenalny przewodnik po świecie jadalnych roślin, prosto od syna światowej guru surowego żywienia, Victorii Boutenko. Siergei Boutenko odkrywa przed czytelnikiem korzyści zdrowotne nowego trendu w żywieniu, który szturmem zdobywa salony i prestiżowe restauracje.
Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polny ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie, wpisując się w trend „zero waste”.
W tym bogato ilustrowanym przewodniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do tego, aby zidentyfikować, zebrać i przyrządzić 60 jadalnych dzikich roślin, które rosną tuż niedaleko. Autor przedstawia podstawowe zasady bezpiecznego zbierania dzikiej żywności, omawia trujące rośliny, protokół identyfikacji jadalnych roślin, etykietę ich zbierania i metody konserwacji, które pozwalają ją przechowywać i dłużej cieszyć się jej zdrowotnymi aspektami.
Znalazło się tu także 67 przepisów na niezwykle odżywcze zielone koktajle, sałatki, dressingi do sałatek, pasty, krakersy, dania główne, soki i słodycze, które przygotujesz z chwastów, jagód, korzonków i liści oferowanych przez inspirujący świat flory łąk, lasów i trawników.
Oszczędność pieniędzy, ekonomiczna samowystarczalność, zdrowszy tryb życia i niepowtarzalne doznania smakowe to tylko niektóre z trwałych korzyści wypływających z żywienia się lokalnymi dzikimi roślinami jadalnymi.
Zainspiruj się poszukiwaniami Siergieja Boutenko i odkryj, że twoje najbliższe podwórko jest pełne darmowego, zdrowego jedzenia!
O autorze:
Siergei Boutenko
Kiedy Siergei Boutenko miał 13 lat, rodzice zabrali go na szlak Pacific Crest, ciągnący się przez 4264 km z Meksyku do Kanady. Podczas wędrówki kilkukrotnie doświadczyli głodu i zostali zmuszeni, by nauczyć się zbierać dzikie rośliny jadalne w celu utrzymania się przy życiu. Spożywanie takiej żywności przez 6 miesięcy poprawiło zdrowie całej rodziny i pomogło z sukcesem zakończyć wyprawę. Umiejętności zdobyte podczas tej wyprawy zainspirowały Siergeja do dalszego wprowadzania dzikich roślin do codziennej diety.
Z chęcią dzieli się on swoją wiedzą i wiele podróżuje po całym świecie, prowadząc seminaria na temat zbierania dzikich roślin i zdrowego stylu życia. Prowadzi również stronę internetową, udziela się w mediach społecznościowych oraz stworzył pierwszą aplikację dotyczącą dzikich roślin jadalnych.

Vivante
Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2016-08-25

ISBN: 978-83-654-4246-8

Tytuł oryginalny: Wild Edibles: A Practical Guide to Foraging, with Easy Identification of 60 Edible Plants and 67 Rec

Liczba stron: 272

Vivante

Format: 145x205mm

Cena katalogowa: 49,90 zł

Tłumaczenie: Marta Szelichowska-Kiziniewicz

Rok wydania: 2016

Cena pakietu

89,80 zł

5213

Cena pakietu

82,80 zł

4828

Nie wiesz co przeczytać?
Polecamy nasze najciekawsze artykuły

Zobacz wszystkie
11.07.2018

Dlaczego napisałem książkę o zbrodniarzach z AK? Były dziennikarz „W Sieci” wyjaśnia

Wszystkie armie powstają po to, by zabijać, i Armia Krajowa nie była tu żadnym wyjątkiem. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie czynił z tego zarzutu. Rzecz jednak w tym, że w odróżnieniu od większości innych armii, w składzie AK znajdowało się bardzo wiele osób zupełnie do tego nieprzygotowanych.
Czytaj dalej...
01.07.2018

Dzieci Wołynia. Co działo się z sierotami po zamordowanych Polakach?

Tragedia Wołynia jest wprost niewyobrażalna. Polacy ginęli pod ciosami oprawców bez względu na wiek – starcy, dorośli, a nawet niemowlęta. Czasem jedynymi ocalałymi członkami rodziny były dzieci. Jaki los spotykał polskie sieroty ocalone z rzezi wołyńskiej 1943 roku?
Czytaj dalej...
12.07.2018

Klątwa Andegawenów. Co zabiło jedną z najpotężniejszych dynastii na kontynencie?

Trąd, syfilis, a może rak skóry? Tajemnicze schorzenie od całych stuleci rozpala wyobraźnię historyków. To z jego winy rozpadło się imperium Andegawenów. To ono mogło też przyczynić się do śmierci polskiej królowej Jadwigi.
Czytaj dalej...
12.07.2018

Czy średniowieczny chłop pańszczyźniany był wolnym człowiekiem?

Możliwie odpowiedzi na to pytanie są tylko dwie, ale w przypadku chłopów średniowieczni monarchowie i juryści jakoś nie mogli się zdecydować. Na szczęście dla samych zainteresowanych, najważniejsze i tak okazało się coś zupełnie innego.
Czytaj dalej...