Oficjalna księgarnia portali ciekawostkihistoryczne.pl oraz twojahistoria.pl

Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata

Marta Dymek

Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata

69,90 zł

4217

Mizeria po koreańsku?

Najbardziej rozpoznawalna publicystka kulinarnej blogosfery, której blog został Kulinarnym Blogiem Roku 2013. Inspiruje nawet fanów niewegetariańskiej kuchni, którzy książką interesują się jako “pomysły na świetne dodatki do mięs.
Pokazuje magię kuchni roślinnej w książce “Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan” a teraz nadaje nowe znaczenie polskiej, pospolitej bulwie selera.
Marta Dymek odbyła podróże niemal dookoła świata, po to by przekonać siebie i Ciebie czytelniku, że kuchnia roślinna jest superkontynentalna i dostępna dla każdego, kto ma dostęp do warzyw z bazarku Pani Grażyny albo wie, jak trafić do warzywniaka. “Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” oswoi każdego, kto nie ma odwagi na kuchenne eksperymenty i pokaże, że do naszego schabowego świetnie pasuje mizeria po koreańsku!

Nota od wydawcy:

Tym razem w roli głównej wystąpią polskie,
sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie
– w przepisach z kuchni całego świata.


Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku?

To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!


Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.

Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.

W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.

Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.

Marginesy
Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2017-05-23

ISBN: 978-83-655-8697-1

Liczba stron: 288

Marginesy

Format: 220x280mm

Cena katalogowa: 69,90 zł

Rok wydania: 2017

Cena pakietu

109,80 zł

6411

Cena pakietu

102,80 zł

6026

Nie wiesz co przeczytać?
Polecamy nasze najciekawsze artykuły

Zobacz wszystkie
10.02.2018

Wyrywanie dzieci hakiem. Horror porodów w starożytności

Dziecko, które nie chce wyjść z łona matki? Dla starożytnych nie stanowiło to żadnego problemu. Wystarczyło chwycić niemowlę hakiem, chociażby za oczodół, i pociągnąć. Oto rzeczywistość porodów w grecko-rzymskich czasach.
Czytaj dalej...
11.02.2018

Czy księżna Dobrawa była wdową? Kim był jej pierwszy mąż?

Osobliwe słowo, którego użył czeski kronikarz i trudna do rozwikłania informacja niemieckiego biskupa. Na tych dwóch wskazówkach historycy od dawna łamią sobie głowę, próbując ustalić kim była Dobrawa, nim została pierwszą historyczną władczynią Polski.
Czytaj dalej...
10.02.2018

Jakim cudem Stan Tymiński wszedł do drugiej tury? Znawca najnowszych dziejów Polski odsłania kulisy wyborów prezydenckich 1990 roku

Był człowiekiem znikąd, ale w listopadzie 1990 roku zdobył prawie cztery miliony głosów. Na wiecach witały go rozhisteryzowane tłumy. Czy Polacy naprawdę uwierzyli, że tylko dzięki Stanowi Tymińskiemu unikną losu „białych Murzynów Europy”?
Czytaj dalej...
07.02.2018

„Nie oddamy ani guzika”. Tak Rydz-Śmigły odgrażał się Niemcom w 1935 roku. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

„Pierwszy Obrońca Ojczyzny”, „pierwszy współpracownik Pana Prezydenta”, wódz naczelny i marszałek Polski. Co powinieneś wiedzieć o Edwardzie Rydzu-Śmigłym?
Czytaj dalej...