Oficjalna księgarnia portali ciekawostkihistoryczne.pl oraz twojahistoria.pl

Jak smakuje rok

Marcin Molik

Jak smakuje rok

5.8

(4 oceny) wspólnie z

21,66

 

Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food – trendy kulinarne pojawiają się i
znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię
gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące
aromaty kwitnących kwiatów lepiej niż jagnięcina, szparagi i morele? Co poprawia nastrój w
chłodny, jesienny wieczór lepiej niż gulasz z warzyw korzeniowych lub pieczona wołowina z
aksamitnym purée z selera? A jeśli zima niesie ze sobą ponure widoki i porywające wiatry,
przynajmniej zapowiada początek sezonu truflowego. „Jak smakuje rok” to książka, dzięki
której będziecie mogli rozsmakować się w sezonowej kuchni, niekoniecznie tak oczywistej,
jakby mogło się to wydawać na pierwszy rzut oka.
Szefowie kuchni nigdy nie przestają szukać inspiracji. Znajdują ją w dziecięcych
wspomnieniach o tzw. „comfort food”, podróżach i daniach, które podziwiamy. Ale najlepszą
motywacją i jednocześnie źródłem fantastycznych produktów jest sama matka natura. Jeśli
ktoś szuka inspiracji w naturze, źródło jego kreatywności nigdy nie wyschnie.
To jest filozofia gotowania Marcina Molika. Sezonowe, lokalne produkty są dla niego
inspiracją. Od nich zaczynają się pomysły na potrawy z mięs, ryb czy nabiału. Wydawać by się
mogło, że to trudna sztuka, że są produkty, których nie da się w domu dobrze przygotować.
Marcin Molik w swojej książce zdradza kilka tajemnic szefów kuchni, które powodują, że
dzięki prostym zabiegom gotowanie wykwintnych potraw staje się łatwe.
Każdy z przepisów z książki „Jak smakuje rok” oparty jest na wybranym produkcie
sezonowym. Czy wyobrażaliście sobie, że z malin można zrobić chłodnik? Albo ptasie
mleczko z dyni? Kurki prażone są świetnym dodatkiem do deserów, a świąteczne śledzie
można zrobić w wiśniówce. Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób
wyczarować smaczne dania z tego, co natura ma akurat teraz do zaoferowania.
Konsultacje:
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka, psychodietetyczka. Uwielbia smaczne i świeże
produkty sezonowe. Propagatorka idei, że jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem.
Jedna z założycielek grupy dietetyczek „kobiety bez diety”. Prowadzi audycję „Z gruszki i z
pietruszki” w Radio Kolor.
Aleksandra Błędowska – absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia,
smacznego, a zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak, aby podczas przygotowania
potraw zachować jak najwięcej potrzebnych nam składników. Aby to, co świeże nie straciło
smaku, zapachu, aby było po prostu zdrowe i smaczne.

Marcin Molik pochodzi z … kuchni. Od najmłodszych lat interesował się gotowaniem. Każdą
wolną chwilę spędzał w kuchni z dziadkiem i mamą. To od dziadka zaraził się bakcylem do
gotowania. Mama nauczyła go, jak wybrać najlepsze warzywa, do czego używać różnych
części mięsa i co zrobić, żeby nic się nie zmarnowało. To był początek idei „no waste”.
Podpatrywał, pytał, czasami eksperymentował. Już mały Marcin wiedział, że w kuchni spędzi
życie. I tak się stało.

Szef kuchni, Marcin Molik nie zapomniał o swoich korzeniach. Czerpie inspiracje z naszej
lokalności. Jego specjalnością są wyśmienite, nietuzinkowe potrawy, przygotowane z
prostych, sezonowych produktów. Osobiście kisi warzywa, wędzi mięsa, wędliny, ryby i sery.
Ręcznie robi parówki z mięsa o najwyższej jakości i na dodatek sam piecze chleb. To jego
„baza”.
Zamiłowanie do sezonowości i lokalności nie przeszkadza mu w poszukiwaniach. Chętnie
zwiedza świat, również od kuchni. Ze swoich kulinarnych podróży przywozi ciekawostki,
które są doskonałym dopełnieniem tradycyjnej polskiej kuchni. To wszystko powoduje, że
potrafi wyczarować naprawdę niezwykłe dania. Chłodnik z malin, śledzie w wiśniówce czy
rzodkiewki w tempurze to dopiero początek. W swojej książce przekazuje część swojej
wiedzy i doświadczeń. A jak już nabierzecie apetytu – szukajcie go w jego kuchni.

Zwierciadło
Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: pierwsze

Data pierwszego wydania:
2019-09-11

ISBN: 978-83-813-2121-1

Liczba stron: 272

Format: 165x220mm

Cena detaliczna: 39,90 zł

Ebook i Audiobook dostępny na

Kup ebooka

Nie wiesz co przeczytać?
Polecamy nasze najciekawsze artykuły

Zobacz wszystkie
10.04.2021

Nusret – sam przeciwko wszystkim

Sformułowana na początku XX wieku przez brytyjski Komitet Obrony Imperialnej opinia głosiła, że nawet wspólna akcja okrętów i wojsk lądowych przeciwko umocnieniom na półwyspie Gallipoli niesie za sobą „wielkie ryzyko i nie powinna być podejmowana dopóty, dopóki istnieją inne sposoby wywarcia wpływu na Turcję”. W styczniu 1915 roku tych innych powodów nawet nie szukano.
Czytaj dalej...
05.03.2019

5 najgorszych władców średniowiecznej Polski

Jeden był kastratem, pozbawionym korony i porzuconym przez żonę. Inny dał się zadźgać już w kilka miesięcy po objęciu władzy, a i tak na zawsze zmienił dzieje kraju. Był też największy z rozpustników i najgłupszy z dowódców…
Czytaj dalej...
06.03.2019

Karl Dönitz – ostatni Führer. Kim był człowiek, którego Hitler wyznaczył na swego następcę?

Nigdy nie poczuł się do winy i protestował, gdy nazywano go zbrodniarzem wojennym. Podczas procesu w Norymberdze bronił się: „Gdy zaczyna się wojna, oficer nie ma innego wyboru, jak wykonywanie swoich obowiązków”. Ale czy faktycznie Karl Dönitz tylko biernie realizował polecenia?
Czytaj dalej...
05.03.2019

Dlaczego władców Rosji nazywano carami?

Od XV wieku książęta moskiewscy konsekwentnie budowali swoją pozycję władców Wszechrusi. Powiększali obszar swojego państwa i szukali sposobu, by dodać sobie splendoru. Tytuł cesarski z pewnością im go przydał – ale jak uzasadnili ten awans?
Czytaj dalej...