Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem.
Autor prowadzi śledztwo odnośnie największych producentów wieprzowiny, które jest najczęściej spożywanym mięsem, soi czyli najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszcze drugiego najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego tzn. wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Produkty te są podstawą diety większości ludzi, a zarazem przyczyną największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy.
Obecny system stanowi duży problem i należy zastanowić się co będzie z nim dalej.
Wydanie: pierwsze
ISBN: 978-83-268-2836-2
Tytuł oryginalny: I signori del cibo
Format: 135x210mm
Cena detaliczna: 39,99 zł