Menu

Dorota Malina

Powieść dla wszystkich fanów serialu „Sukcesja”! Poznajcie kobiety Stockton z owocowego zakątka Nowego Jorku – Pineapple Street! Darley Stockton, od dziecka ciesząca się przywilejami najbogatszych, nigdy nie musiała martwić się o pieniądze. Postanowiła jednak podążyć za głosem serca i zrezygnowała z bogactw dla swojej nowej rodziny. Sasha, żona jedynego syna Stocktonów, nie urodziła się w zamożnej rodzinie, a w domu męża czuje się jak w muzeum. Nikt nie liczy się z jej zdaniem, trudno jej się odnaleźć w towarzystwie, na przyjęciach ktoś zawsze myli ją z kelnerką... Georgina, najmłodsza z rodziny Stocktonów, wychowana wśród bogactw, marzy o tym, aby pozbyć się ich ciężaru i związanych z nimi oczekiwań. „Pineapple Street” to iskrząca humorem opowieść o złożonych relacjach rodzinnych i fascynującym życiu wyższych sfer. To historia, która w przewrotny sposób zadaje jedno z najstarszych pytań świata: czy pieniądze naprawdę dają szczęście? „Mądra, szczera i zabawna”. Helen Fielding, autorka książki „Dziennik Bridget Jones” „Od wieków nie czytałem tak mądrej i zabawnej powieści”. Kevin Kwan, autor książki „Bajecznie bogaci Azjaci” “Jenny Jackson napisała piękną, wciągającą i wnikliwą powieść o różnicach klasowych, pieniądzach i miłości”. Nick Hornby, autor zekranizowanej książki „Był sobie chłopiec”  
Na świecie kończą się zasoby, więc dwie siostry uczą się samodzielnego życia w lesie. Czy uda im się wymyślić nową, lepszą rzeczywistość? Nic nie jest tak jak dawniej. Świat, który znamy, uległ całkowitej degeneracji: nie ma prądu ani benzyny, pociągi przestały kursować, samoloty nie odrywają się od ziemi. Krążą za to niepokojące plotki, więc ludzie zaczynają uciekać. Siedemnastoletnia Nell i osiemnastoletnia Eva od zawsze mieszkały w rodzinnym domu w leśnej głuszy. Kiedy cywilizacja upada, a rodzice umierają, dziewczyny są zdane na siebie. Zostaje im tylko pasja do tańca i literatury. W obliczu nieznanego siostry muszą dorosnąć i zaufać otaczającym je lasom pełnym nieprzebranych bogactw. Fascynująca pozycja! Le 6-9, France Inter Lomig z wyczuciem adaptuje inicjacyjny, ekologiczny i feministyczny bestseller Jean Hegland. Livres Hebdo Stonowana opowieść postapokaliptyczna. CaseMate Wyrafinowana historia o świecie po katastrofie. Les Cahiers de la BD Niezwykle mocna i wzruszająca powieść graficzna. Le Soir
Z czego śmieją się Francuzi? Na czym polega fenomen paryskich quartier? Dlaczego francuski kodeks pracy zakazuje jedzenia przy biurku? Bagietki i croissanty, berety i parasolki, szyk i swoboda – to tylko część wyobrażeń, które pojawiają się, gdy mowa o Francji. Z kolei Paryż jest postrzegany jako miasto zakochanych czy stolica mody. Mieszkańcy kraju nad Sekwaną słyną ze swojej kuchni, wytrawnych win i aromatycznych serów, ale złośliwie są nazywani żabojadami. Otaczają się piękną sztuką, ale nie stronią od przyjemności cielesnych. Uwielbiają spędzać czas w towarzystwie, ale często okazują się wyjątkowymi indywidualistami. Są mistrzami kompromisu, ale też przekonani o wyższości francuskiego nad innymi językami. Ta książka to opowieść o Paryżu i francuskiej prowincji, o słynnych perfumeriach i lokalnej piekarni, o Francuzkach znanych na całym świecie i anonimowych mieszkańcach spotkanych przez autorkę, kiedy mieszkała nad Sekwaną. Cathy Yandell zabiera nas w fascynującą podróż po współczesnej Francji; przybliża historię i kulturę, dzieli się swoimi doświadczeniami oraz zdradza (sekretny) przepis na joie de vivre – francuską radość życia. Cathy Yandell uchyla drzwi do francuskiej kultury, tłumacząc jej zawiłości i tajemnicze zakamarki. Pozwala się w niej rozkochać, zachęcając jednocześnie do dalszych, samodzielnych poszukiwań. Kara Becker dziennikarka kultury i mody Na okładce tej książki powinno być napisane: „Uwaga! Lektura grozi chęcią rzucenia wszystkiego i wyjazdem do Paryża”. To wyznanie miłości do Francji i zaproszenie do świata - pełnego smaków, aromatów, kultury, inspiracji i radości życia. Skorzystajcie, nie pożałujecie! Diana Chmiel Bardziej lubię książki niż ludzi Francuska radość życia wybornie smakuje, pachnie perfumami z Grasse, brzmi jak Édith Piaf, a kształtem przypomina krągłą flaszkę dobrego wytrawnego wina. Warto poznać ją bliżej! Julia Wollner magazyn śródziemnomorski „Lente”
Gdybym nie chciała sprzedać mieszkania. Gdyby mój dziadek nie popełnił samobójstwa w momencie, kiedy potrzebowaliśmy pieniędzy. Gdybym nie przesunęła wizyty u wydawcy w Paryżu. Gdyby Stephen King zginął w strasznym wypadku, którego doznał trzy dni przed Claude’em. Gdyby padało. Gdyby dni poprzedzające wypadek nie obfitowały w nieoczekiwane i niewyjaśnione wydarzenia. W rozgorączkowanej, pełnej napięcia narracji Brigitte Giraud usiłuje zrozumieć, jak doszło do wypadku, w którym dwadzieścia lat wcześniej zginął jej mąż. Robi bilans i jeszcze raz stawia te wszystkie pytania, które przez lata pozostały bez odpowiedzi. Przypadek, przeznaczenie czy zbieg okoliczności? Autorka wraca do tych dziwnych dni, pozornych drobiazgów, które doprowadziły do śmierci męża. Przejęci perspektywą przeprowadzki, niecierpliwi, żeby zacząć remont, małżonkowie zapomnieli, że życie bywa ryzykowne. Pisarka prowadzi śledztwo, z czułością naświetla postać Claude’a i, po raz ostatni, cudownie wskrzesza ich związek.
Okruszek dostaje zadanie pilnowania domu na wypadek, gdyby przyszedł złodziej. Ale jak sprawiać wrażenie wielkiego i groźnego, kiedy jest się małym, słodkim pieskiem? Na szczęście nasz bohater jest naprawdę pomysłowy. Tylko czy uda mu się uchronić dom przed zagrożeniem? Który z jego sposobów okaże się skuteczny? No i co, jeśli żaden
Na swoim miejscu. Przewodnik po organizacji domu, szafy i życia PRAWDZIWY MASTER CLASS ORGANIZACJI Nie musisz być perfekcyjną panią domu, żeby w twoich czterech ścianach panował hollywoodzki porządek! Kluczem do cieszenia się uporządkowanym i zorganizowanym wnętrzem jest znalezienie odpowiedniego miejsca dla wszystkich posiadanych przedmiotów. Jak to zrobić? Nie musisz zmieniać swoich przyzwyczajeń, pozbywać się większości rzeczy ani inwestować w remont mieszkania. Nawet niewielkim kosztem możesz stworzyć przestrzeń, która będzie nie tylko cieszyć oczy i zachwycać czystością, ale przede wszystkim taką, w której będzie ci znacznie łatwiej utrzymać porządek. Wszystko dzięki temu, że każda rzecz będzie na swoim miejscu. Clea Shearer i Joanna Teplin to prawdziwe specjalistki w dziedzinie organizacji, dzięki którym przekonasz się, że utrzymywanie porządku może być łatwe i przyjemne. Fankami ich metody organizacji są między innymi Reese Witherspoon i Gwyneth Paltrow. Na swoim miejscu gwarantuje trwałą metamorfozę domu która odmieni twoje życie – pokój po pokoju! BESTSELLER „NEW YORK TIMESA” „Kiedy gwiazdy potrzebują pomocy w poskromieniu bałaganu, dzwonią do Clei i Joanny. Ale nie martwcie się, dziewczyny stojące za tym biznesem wydały książkę ze wszystkimi wskazówkami i trickami, żebyście także i wy mogły mieć hollywoodzki porządek”. Realtor „Na swoim miejscu jest jak przewodnik po odzyskiwaniu zdrowia psychicznego”. Try Small Things Clea Shearer i Joanna Teplin to przyjaciółki i partnerki biznesowe – połączyły je wspólna pasja oraz miłość do pięknych przedmiotów i etykiet organizacyjnych. Twórczynie The Home Edit, programu organizacji przestrzeni, który koncentruje się na kategoryzacji i sposobach przechowywania. Ich autorski system porządkowania, organizacji i stylizacji wnętrz pozwala połączyć funkcjonalność z estetyką. Do każdego pomieszczenia podchodzą indywidualnie, z dbałością o detale i komfort właścicieli. Shearer i Teplin pomogły w organizacji domu m.in. Reese Witherspoon, Khloé Kardashian i Evie Longorii oraz tysiącom fanów programu Zrób porządek z The Home Edit dostępnego na platformie Netflix.
Życie to kombinacja magii i makaronu Federico Fellini Żadne danie w historii nie ma tak wielu wariantów, kolorów, kształtów, smaków i konsystencji jak zwykły makaron. Przygotuj samodzielnie aksamitne farfalle lub cieniutkie jak jedwab ravioli. Zaskocz znajomych, podając czarny jak węgiel makaron z atramentem kałamarnic lub orzechowe gnocchi z grzybowym ragoût. Marc Vetri, utalentowany mistrz włoskiej kuchni, zdobywca „kulinarnego Oscara”, czyli nagrody Fundacji im. Jamesa Bearda dla najlepszego szefa kuchni, pokaże ci, jak własnymi rękami zrobić makaron pachnący toskańską trattorią. Bazując na ogromnym doświadczeniu, dzieli się swoją historią, radami, technikami i ponad setką przepisów. • Tajniki wyrabiania ponad trzydziestu różnych typów ciasta i całej gamy makaronów smakowych • Przepisy na wspaniałe makarony nadziewane i pieczone oraz idealnie skomponowane sosy • Inspirujące eksperymenty z różnymi rodzajami mąki Zostań mistrzem makaronu w swojej kuchni Marc Vetri jest jednym z największych mistrzów makaronu na tej planecie. To prawdziwa biblia makaronu, na dodatek cudownie napisana. Każdy powinien ją mieć na półce w swojej kuchni. JAMIE OLIVER, szef kuchni, restaurator i autor książek kucharskich, osobowość medialna Książka Marca Vetriego jest dokładnie tym, czego każdy kucharz potrzebuje, aby doskonalić techniki własnoręcznego wyrabiania makaronu i przygotowywać przepyszne, przemyślane i innowacyjne dania. Najważniejsza książka o domowych makaronach, jaką kiedykolwiek czytałem. I jestem nawet trochę o to zazdrosny. MARIO BATALI, szef kuchni, restaurator i autor książek kucharskich Mistrzowie makaronu to prawdziwy pean na cześć jednej z najpopularniejszych potraw świata. Utalentowany szef kuchni Marc Vetri doskonale przekazał w tej książce swoją pasję do makaronu. NATHAN MYHRVOLD, współautor encyklopedii Modernist Cuisine Na początku książki Marc Vetri stwierdza, że przepis potrzebuje kucharza. Racja, ale jako kucharze potrzebujemy mistrzów takich jak Vetri – kogoś, kto zachęci nas do poszukiwania ideału, pomoże zrozumieć potrawy i docenić ich piękno. W tej książce Vetri realizuje właśnie tę misję. DR STEPHEN JONES, kierownik Bread Lab na Washington State University Nigdy nie jadłem lepszego makaronu niż ten, który wyszedł spod ręki Marca Vetriego. Gdybym o przygotowanie swojego ostatniego posiłku miał poprosić jednego kucharza, wybrałbym właśnie jego. I zamówiłbym dziesięć dań z makaronu. Ta książka stanie się waszą makaronową biblią i pozwoli wam zgłębić tajniki tej magicznej potrawy. MICHAEL SYMON, szef kuchni, restaurator, osobowość telewizyjna, autor książek kulinarnych