Anonimowy użytkownik
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Książka składa się z przepięknie wydanego dwustustronicowego poradnika zdrowego żywienia i drugiej książeczki pod tytułem 'Twój osobisty kalendarz piękna'. Są tam streszczone zasadnicze wyznaczniki zdrowego jedzenia, najważniejsze fakty, jakie powinniśmy wiedzieć o produktach żywnościowych, przyprawach i wskazania na każdą porę roku oraz wiele stronic kalendarza do uzupełniania. W tym kalendarzu można zapisywać co jedliśmy danego dnia, co z zasad zdrowego żywienia spełniliśmy danego dnia. Trochę mnie martwi ten dzienniczek posiłków, bo ja łakomczuch jestem i wyszłoby szydło z worka, że jem jak smok.Zasadnicze tezy żywieniowe, jakie propaguje autorka, miałam wrażenie, były kiedyś dobrze znane. Dopiero moda na 'fast foody' i jedzenie śmieciowe zaburzyła nasz normalny system żywieniowy.Według autorki najważniejsze dla organizmu jest to, żeby mu dostarczać jedzenie zdrowe i pełnowartościowe. Wymienia to, co szkodzi organizmowi i to co pomaga zachować urodę. Można chyba stwierdzić, że autorka propaguje produkty sezonowe, jak najzdrowsze i przygotowywane zdrowo. A zdrowo oznacza raczej gotowane niż smażone, raczej warzywa i owoce niż cukry itd.Wskazówek jest mnóstwo. W sumie takie zasady żywieniowe nie były dla mnie odkryciem Ameryki, bo takiego żywienia nauczyła nas mama. I ja całe życie preferuję zupy, nieprzetworzone napoje, wodę z kranu zamiast kolorowych napojów... Ale obserwując świat wokół widzę, że powiedzenie ludziom, że napoje gazowane szkodzą i że lepiej jest je zastąpić wodą, jest szokujące i bardzo odkrywcze. Żeby ugotowali coś świeżego niż smażyć na skwarkę frytki. Chciałabym, żeby jak najwięcej osób posłuchało zasad płynących z tej książki....W każdym razie książka jest bardzo profesjonalnie napisana. Nie ma tam ogólników, ale solidna porcja wiedzy żywieniowej o produktach i ich oddziaływaniu na organizm.Trudno mi było przyswoić wszystko jednocześnie, ale póki co uważnie przeczytałam rozdział o jedzeniu zimą oraz dział z przyprawami. Ja kocham przyprawy, więc takie kompendium wiedzy o nich będzie bardzo przydatne.Książkę uważam za solidną i wartościową. Na pewno sporo można się z niej nauczyć.