Powiedz nam, co myślisz!
Pomóż innym i zostaw ocenę!
Zaloguj się, aby dodać opinię
Kryminał na talerzu
21/03/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
"Podstawy ajurwedy dla kobiet" Emily L. Glaser łączą w sobie książkę kulinarną z poradnikiem. Ajurweda to medycyna staroindyjska, która traktuje człowieka holistycznie i wierzy, że człowiek to mała część wszechświata, z którym jest bezsprzecznie związana. I tak jak człowiek ma wpływ na otoczenie, tak jedzenie ma wpływ na człowieka. Zatem autorka radzi nam jak wynieść z jedzenia korzyść dla siebie, co jeść, by czuć się dobrze, spójnie, spokojnie. Podzielona jest na trzy części, w których znajdziemy krótki wstęp do tematu, podział na tak zwane dosze, czyli coś jakby ludzkie charaktery, do których później autorka dopasowuje przykładowe menu. Przepisy są proste, kilkuskładnikowe, bogate w przyprawy i zioła. W mojej ocenie jednak najciekawsza jest część trzecia, najobszerniejsza, w której faktycznie korzystamy z uzdrawiającej mocy jedzenia - autorka wypisuje różne dolegliwości, popularne, te codzienne i te nieco bardziej skomplikowane i podpowiada co przy nich warto jeść, a czego unikać, jest też przykładowy przepis. I tak dowiemy się co np. warto jeść w czasie przeziębienia, a co może nam pomóc z bezsennością. Oczywiście autorka podkreśla, że jej propozycje to nie leki, ale profilaktyka i wspomaganie w codziennych zmaganiach w tym, by czuć się po prostu dobrze. Fajna, przyjemna pozycja, idealna właśnie dla tych, którzy za wiele o kuchni ajurwedyjskiej nie wiedzieli. Ja na pewno znalazłam w niej kilka fajnych ciekawostek, które będę mogła łatwo w życie wprowadzić. Polecam tym, którzy są zainteresowania dbanie o siebie poprzez codzienną dietę.
Anonimowy użytkownik
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
"Podstawy ajurwedy dla kobiet" Emily L. Glaser łączą w sobie książkę kulinarną z poradnikiem. Ajurweda to medycyna staroindyjska, która traktuje człowieka holistycznie i wierzy, że człowiek to mała część wszechświata, z którym jest bezsprzecznie związana. I tak jak człowiek ma wpływ na otoczenie, tak jedzenie ma wpływ na człowieka. Zatem autorka radzi nam jak wynieść z jedzenia korzyść dla siebie, co jeść, by czuć się dobrze, spójnie, spokojnie. Podzielona jest na trzy części, w których znajdziemy krótki wstęp do tematu, podział na tak zwane dosze, czyli coś jakby ludzkie charaktery, do których później autorka dopasowuje przykładowe menu. Przepisy są proste, kilkuskładnikowe, bogate w przyprawy i zioła. W mojej ocenie jednak najciekawsza jest część trzecia, najobszerniejsza, w której faktycznie korzystamy z uzdrawiającej mocy jedzenia - autorka wypisuje różne dolegliwości, popularne, te codzienne i te nieco bardziej skomplikowane i podpowiada co przy nich warto jeść, a czego unikać, jest też przykładowy przepis. I tak dowiemy się co np. warto jeść w czasie przeziębienia, a co może nam pomóc z bezsennością. Oczywiście autorka podkreśla, że jej propozycje to nie leki, ale profilaktyka i wspomaganie w codziennych zmaganiach w tym, by czuć się po prostu dobrze. Fajna, przyjemna pozycja, idealna właśnie dla tych, którzy za wiele o kuchni ajurwedyjskiej nie wiedzieli. Ja na pewno znalazłam w niej kilka fajnych ciekawostek, które będę mogła łatwo w życie wprowadzić. Polecam tym, którzy są zainteresowania dbanie o siebie poprzez codzienną dietę.