Menu

Gundry Steven R.

Przygotuj się na rewolucję w podejściu do zdrowego odżywiania! Doktor Steven Gundry, autor bestsellera „Roślinne kłamstwo”, w swojej najnowszej książce obala powszechne mity związane z dietą ketogeniczną i przedstawia nową, przystępną i niezwykle praktyczną metodę czerpania maksymalnych korzyści z diety wysokotłuszczowej przy minimalnych wyrzeczeniach. Chociaż założenia diety ketogenicznej wydają się proste – należy spożywać dużo tłuszczy i niewiele węglowodanów – to różnorodność jej wariantów może wprowadzać zamieszanie. Brudne keto, czyste keto, keto z restrykcjami kalorycznymi, keto wysokobiałkowe… Może istnieje jedna uniwersalna zasada diety ketogenicznej, którą wszyscy pomijamy? Poszukując odpowiedzi na to pytanie, doktor Gundry, doszedł do szokującego wniosku. Jego badania wykazały, że sposób, w jaki dotychczasowo postrzegaliśmy dietę keto był... błędny. Podobnie jak wielu innych lekarzy i ekspertów żywieniowych, dr Gundry od dawna popierał dietę ketogeniczną. Wierzył, że wysiłki jego pacjentów, by przestrzegać ścisłych zaleceń żywieniowych, są warte zachodu. Do czasu, gdy jego badania ujawniły szokującą prawdę: przez cały ten czas mylnie rozumieliśmy keto. Wcale nie musimy ograniczać wszystkich węglowodanów, aby czerpać korzyści z ketozy. „Keto przełom” to oparta na najnowszych badaniach książka, która zrewolucjonizuje twoje podejście do diety ketogenicznej. Nieważne, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z dietą ketogeniczną czy stosujesz ją od lat, czy jesteś wegetarianinem czy weganinem, a może po prostu chcesz poprawić swoje zdrowie bez wyrzeczeń – ta książka jest dla ciebie.
Książka przedstawia rewolucyjną teorię rzucającą nowe światło na zagrożenia ukryte w produktach roślinnych, które uważamy za zdrowe. Wszyscy dobrze wiedzą, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Wszyscy też słyszeli o glutenie – białku znajdującym się w pszenicy, które jest przyczyną poważnych dolegliwości z celiakią na czele. W Roślinnym kłamstwie doktor Steven Gundry ujawnia, że gluten to zaledwie jedno z wielu toksycznych białek roślinnych występujących pod nazwą lektyn. Lektyny znajdują się nie tylko w ziarnach, ale też w produktach bezglutenowych uchodzących za zdrowe, w tym w wielu warzywach i owocach, orzechach i produktach mlecznych. Zawarte w nasionach, ziarnach, skórkach i liściach roślin zostały zaprojektowane tak, aby chronić je przed drapieżnikami, również przed ludźmi. Po spożyciu wywołują one rodzaj chemicznej walki w ciele człowieka, powodując reakcje zapalne, które odpowiadają za tycie i poważne schorzenia. Dlatego dieta oparta na produktach roślinnych jest często nieskuteczna, ma nietrwałe efekty, a mimo jej stosowania pojawiają się bóle głowy, nadciśnienie, zaburzenia trawienia i wiele innych dolegliwości. Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty roślinne są szkodliwe, które możesz spożywać w niewielkich ilościach oraz jak przygotowywać warzywa i owoce tak, by nie szkodziły twojemu zdrowiu. Znajdziesz w niej także pełną listę żywności zawierającej lektynę, skuteczny plan żywieniowy oraz przepisy na pyszne dania, dzięki którym poprawisz pracę jelit, osiągniesz idealną wagę i pozbędziesz się uporczywych dolegliwości.