Menu

Agnieszka Dywan

Praktyczny i zabawny przewodnik idealny dla początkujących kawoszy, a także dla najbardziej wymagających miłośników kawy. Czy wiesz, że kawa jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie? Ile krajów zajmuje się zbieraniem i obróbką ziaren? Jak długą drogę musi pokonać ziarno, by od rolnika, przez palarnię, trafić w ręce baristy? Poznaj sekrety baristów ·naucz się prawidłowych sposobów mielenia kawy, tak by wydobyć głęboki smak w zależności od sposobu jej przyrządzania · wybierz najlepszy dla siebie ekspres do kawy · odbierz prawdziwą lekcję latte art. Wydobądź najlepszy aromat z każdego ziarna Sébastien Racineux trener baristów i nauczyciel przedmiotów ścisłych. Założyciel organizacji Espressologie i laureat drugiego miejsca w konkursie French Brewers Cup 2012. Chung-Leng Tran fotograf i barista. Mistrz French Brewers Cup 2012.
Autor bestsellerowych Italii na talerzu i Francji na talerzu powraca z nową książką! Wraz z François-Régisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarną stolicę świata – PARYŻ. Gdzie paryżanie najchętniej przychodzą rano po bagietkę? Dlaczego barman to paryski zawód? Jaki jest właściwy sposób zamawiania kawy? Czy frytki tak naprawdę zostały wynalezione w Paryżu? W czym tkwi sekret paryskiej zupy cebulowej? Ile hektolitrów wina wypijają każdego roku mieszkańcy Paryża?   255 miejsc, osób i wydarzeń, które ukształtowały paryską kuchnię 88 przepisów na paryskie klasyki: croque-monsieur, naleśniki paryskie, makaroniki 2 050 adresów do odwiedzenia – od street foodu przez niewielkie knajpki po luksusowe restauracje mnóstwo map, ilustracji i smakowitych ciekawostek Zobacz Paryż oczami specjalisty od francuskiej kuchni! Udaj się do kultowych miejsc, w których jadali Coco Chanel, Aleksander Dumas, Marcel Proust. Poczuj klimat paryskiego bistro, wybierz się na kulinarną wycieczkę po wieży Eiffla i rozsmakuj się we francuskich klasykach! Prawdziwa BIBLIA francuskiego smaku WSZYSTKO, co powinieneś wiedzieć, zanim odwiedzisz stolicę Francji François-Régis Gaudry – autor bestsellerowych, ukochanych przez Polaków książek – Italii na talerzu oraz Francji na talerzu. Francuski dziennikarz, krytyk kulinarny i pisarz, który za swoje książki jest uwielbiany na całym świecie. Prowadzi program telewizyjny Très Très Bon oraz audycję On va déguster w radiu France Inter.  
Zapierająca dech w piersiach podróż do TOKIO, podczas której odkryjesz różnorodność tego miejsca – futurystyczne drapacze chmur, kultowe bary  karaoke, kolorowe targi, małe alejki i romantyczne parki. Spaceruj po dzielnicach tego niezwykłego miasta od Shinjuku po Shibuyę i Chiyodę. Ta imponująca ilustrowana książka podróżnicza pozwoli ci poczuć klimat japońskiego archipelagu i zrozumieć sekrety japońskiej duszy. Strona po stronie, dzięki niezwykłym zdjęciom i ekscytującym opisom, daj się uwieść atmosferze, która powstaje na styku fascynującej tradycji i krzykliwej nowoczesności. • odkryj historię Tokio w okresie Edo • skosztuj kulinarnych specjałów z różnych dzielnic • weź kąpiel w tradycyjnej łaźni sento • podziwiaj święty mecz zapaśników sumo • weź udział w przedstawieniu teatru nō • odwiedź najstarszą świątynię buddyjską w mieście ZANURZ SIĘ W KOLOROWEJ STOLICY JAPONII! POCZUJ KLIMAT MIASTA Z WYGODNEJ SOFY LUB ZNAJDŹ INSPIRACJE NA NASTĘPNE WAKACJE W TOKIO.  
Kuchnia koreańska to prawdziwa sztuka życia W Korei kimchi przygotowuje się z rodziną, zasiada razem do stołu, zastawionego kolorowymi potrawami przygotowanymi z wielką dbałością i łączy tradycyjne dania z lokalnymi alkoholami, aby wydobyć wszystkie smaki. Odkryj bogactwo koreańskiej kultury kulinarnej dzięki 100 autentycznym, prostym przepisom, bezcennym praktycznym poradom i technikom, takim jak domowa fermentacja. Daj się zauroczyć całkiem nowym składnikom i sprawdź jak smakują: Domowy bibimbap Zupa lodowa z wodorostami Pikantna zupa z wołowiny z warzywami Roladki z dorsza Ragoût z kimchi Naleśniki hotteok z matchą i białą czekoladą Poznaj foodsharing w koreańskim wydaniu Z dzieciństwa w Korei pamiętam góry główek kapusty, które raz w roku wypełniały nasz salon, a z których całą rodziną przygotowywaliśmy kimchi, półki suszących się na słońcu papryczek chili i charakterystyczny zapach fermentującej soi, z której kilka miesięcy później powstawała cudowna pasta doenjang. Kiedy gotuję, wciąż brzmią mi w uszach mantry powtarzane przez kobiety z mojej rodziny: kolejność składników, pełna paleta barw, odpowiednia ilość papryki w daniu... Jina Jung  
Gdzie można spotkać Pana Boga? Po co się modlić? A gdyby tak zapytać Papieża, jakie miał zabawy w dzieciństwie? Albo co zrobić po kłótni z kimś bliskim? Trzymasz w swoich rękach książkę, w której nie brakuje nadziei, prawdziwych pytań i szczerych odpowiedzi. Dzieci z całego świata chcą dowiedzieć się od Papieża Franciszka o zabawach, które sprawiały mu radość w dzieciństwie, dlaczego są wojny, jak pocieszyć cierpiącą osobę, gdzie można znaleźć szczęście i dlaczego warto zachwycać się najmniejszymi rzeczami. Zadają pytania, a On odpowiada w prosty sposób, językiem zrozumiałym dla każdego. Tego małego i tego dużego. Jezus porównuje pokolenie Mu współczesnych do dzieci bawiących się na rynku. Dzieci te są przekorne, ale wynika to z ich natury, ciekawości poznawania świata. Mają prawo zadawać pytania, szukać granic, niejako je badać, sprawdzając, dlaczego tu, a nie gdzie indziej są wyznaczone. Dzieci są szczęśliwe, jeśli mają komu takie pytania zadawać. Trudno znaleźć lepszego adresata niż Papież Franciszek. bp Artur Ważny, biskup pomocniczy diecezji tarnowskiej
Gaudry Francois-Regis "Francja na talerzu" VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crêpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
ODNAJDŹ UMAMI I POZNAJ POTRAWY, KTÓRE TOWARZYSZĄ JAPOŃCZYKOM OD DZIECIŃSTWA Domowa kuchnia japońska to fantastyczne smaki znane z dzieciństwa spędzonego w Tokio, receptury mamy i babci. To niezapomniany aromat kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych, a także rytuały parzenia herbaty i proste rady, jak przygotować najlepszy ryż do sushi. To przyjemność przygotowywania potraw własnoręcznie, bez przemysłowych dodatków. Dania skomponowane z łatwo dostępnych, lokalnych i sezonowych produktów, a także propozycje ich wegańskich zamienników. Dowiedz się, jak smakują: • ikameshi • sałatka z sashimi • suszona ryba himono • kwiaty wiśni w soli • chawanmushi z małżami • shoyu ramen Maori Murota zabierze cię do świata smaków, zapachów i kolorów Japonii. Będzie pysznie, rodzinnie i bardzo japońsko
Książka Marata Gabidullina "Wagnerowiec. Spowiedź byłego dowódcy tajnej armii Putina" Po raz pierwszy Marat Gabidullin, były dowódca grupy WAGNERA, ujawnia nieznane fakty z wojen Putina, demaskuje sieć powiązań rosyjskich oligarchów i opowiada o mafijnym zapleczu śmiertelnie niebezpiecznych akcji. Otwierając tę książkę, nie oczekuj wyznania win, skruchy ani przeprosin. Marat spisuje historię, o której wielu chciałoby zapomnieć. Zdradza kulisy operacji zbrojnych Rosjan w miejscach, w których oficjalnie ich nie ma. Odnosi się do okoliczności aneksji Krymu i walki o Donbas w Ukrainie. Opowiada o współpracy z oficjalną armią i grupami przestępczymi. Wspomina czas, gdy sam był rosyjskim „mięsem armatnim”. Bez litości odsłania sekrety działania GRUPY WAGNERA – spółki widma, za działania której nikt nie ponosi odpowiedzialności. Wróg ludu to modny obecnie termin, który oznacza każdego, kto ośmiela się powiedzieć to, co jedni wolą przemilczeć, a czego inni nie chcą przyjąć do wiadomości. Czy boję się o swoje życie i swoją wolność? Pożyjemy, zobaczymy. Ta historia to nie opowieść dziennikarza śledczego ani najlepszego komentatora wojennego. To spowiedź najemnika, który wspomina swoją drogę i najtrudniejsze doświadczenia: sięgnięcie do jądra zła. Książka przeznaczona dla osób o mocnych nerwach. "Wagnerowiec. Spowiedź byłego dowódcy tajnej armii Putina" - książka Gabidullin Marat Gabidullin to nie skruszony grzesznik. Nie jest dręczonym wyrzutami sumienia demaskatorem, decydującym się zwrócić przeciwko organizacji, do której należał, by ją pogrążyć. Nie. Marat jest żołnierzem. Jednym spośród wielu. To homo sovieticus noszący w sobie wszystkie schizofrenie targające duszą współczesnego Rosjanina. Dumny z tego, że był częścią sił powietrznodesantowych armii swego kraju. Dumny z tego, że walczył w Syrii przeciwko Państwu Islamskiemu jako najemnik grupy Wagnera. Rozpiera go radość, gdy opowiada o swoim udziale w operacji, która umożliwiła odbicie z rąk islamistów Palmyry − fantazji wszystkich tych, którzy marzą o odległych tysiącletnich cywilizacjach. A jednak Gabidullin ze wstydem przyznaje, że służył w armii cienia − armii Wagnera. Armii nielegalnej, znajdującej się obecnie w centrum uwagi mediów, oskarżonej o popełnianie najgorszych przestępstw, gwałtów, tortur i morderstw na ludności cywilnej. (fragment)
Francois-Regis Gaudry "Italia na talerzu" JEDYNA książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz. WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii. Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. • Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem? • Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino? • Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu? • Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo? • Czy gnocchi można jeść również na deser? "Italia na talerzu" - Francois-Regis Gaudry Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów. KULINARNA UCZTA DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI KUCHNI WŁOSKIEJ 5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii – na tę książkę przygotuj osobną półkę! ""Italia na talerzu"" to nie tylko zbiór przepisów, ale także prawdziwy przewodnik po kulinarnym świecie Włoch. Francois-Regis Gaudry, uznany krytyk kulinarny, z pasją prezentuje różnorodność i bogactwo różnych regionów tego kraju. Przygotowana z ogromnym zaangażowaniem i szczegółowością, książka ""Italia na talerzu"" wciągnie Cię w podróż po smakach i zapachach, które tworzą kulinarną duszę Italii. Ta książka to prawdziwe kompendium wiedzy o włoskiej kuchni, która jest jednym z najważniejszych elementów kultury tego kraju. Znajdziesz tu nie tylko przepisy na dania, które trzeba znać, ale również anegdoty i fakty z życia najwybitniejszych postaci kuchni włoskiej. Dowiesz się, czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem i dlaczego dodanie śmietany do carbonary jest traktowane jak prawdziwe przestępstwo. Książka ""Italia na talerzu"" to prawdziwa uczta dla wielbicieli włoskich smaków. Przepisy na klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Włoch, opisy najlepszych włoskich produktów, od makaronu, poprzez mięsa, sery, przyprawy, aż po wina, piwa, likiery i kawę, sprawią, że poczujesz się jak prawdziwy Włoch gotujący dla swojej rodziny. Ta książka to 5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii - przygotuj dla niej osobną półkę na swojej biblioteczce. Z ""Italia na talerzu"" przeniesiesz się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii, gdzie każdy posiłek to ceremonia, a gotowanie to sztuka.