Menu

Francois-Regis Gaudry

FRANCOIS-REGIS GAUDRY – urodził się 19 sierpnia 1975 roku w Sainte-Foy-lès-Lyon. Jest francuskim dziennikarzem, pisarzem i krytykiem kulinarnym. Uczył się w Instytucie Studiów Politycznych w Paryżu. François-Régis Gaudry – kariera dziennikarska Gaudry od 1999 roku współpracował z przewodnikiem „Fooding”. Następnie jego teksty można było przeczytać we francuskim tygodniku informacyjnym „L'Express”. W 2003 roku Gaudry rozpoczął swoją przygodę z radiem. Pracował między innymi w takich stacjach, jak Europa 1 oraz France Inter. Zajmował się tam głównie tematyką kulinarną. Dziennikarz miał także swoje programy gastronomiczne w telewizji. Prowadzi między innymi „Très très bon” na kanale Paris Première.

François-Régis Gaudry – książki i wyróżnienia

François-Régis Gaudry ma na swoim koncie kilka książek, w tym między innymi „Zjedzmy Francję!” czy też „Italia na talerzu”. Jego działalność została też wielokrotnie nagrodzona. Gaudry otrzymał Nagrodę im. Jeana Carmeta za „On va deguster la France”, czyli jego encyklopedię kulinarną.
Autor bestsellerowych Italii na talerzu i Francji na talerzu powraca z nową książką! Wraz z François-Régisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarną stolicę świata – PARYŻ. Gdzie paryżanie najchętniej przychodzą rano po bagietkę? Dlaczego barman to paryski zawód? Jaki jest właściwy sposób zamawiania kawy? Czy frytki tak naprawdę zostały wynalezione w Paryżu? W czym tkwi sekret paryskiej zupy cebulowej? Ile hektolitrów wina wypijają każdego roku mieszkańcy Paryża?   255 miejsc, osób i wydarzeń, które ukształtowały paryską kuchnię 88 przepisów na paryskie klasyki: croque-monsieur, naleśniki paryskie, makaroniki 2 050 adresów do odwiedzenia – od street foodu przez niewielkie knajpki po luksusowe restauracje mnóstwo map, ilustracji i smakowitych ciekawostek Zobacz Paryż oczami specjalisty od francuskiej kuchni! Udaj się do kultowych miejsc, w których jadali Coco Chanel, Aleksander Dumas, Marcel Proust. Poczuj klimat paryskiego bistro, wybierz się na kulinarną wycieczkę po wieży Eiffla i rozsmakuj się we francuskich klasykach! Prawdziwa BIBLIA francuskiego smaku WSZYSTKO, co powinieneś wiedzieć, zanim odwiedzisz stolicę Francji François-Régis Gaudry – autor bestsellerowych, ukochanych przez Polaków książek – Italii na talerzu oraz Francji na talerzu. Francuski dziennikarz, krytyk kulinarny i pisarz, który za swoje książki jest uwielbiany na całym świecie. Prowadzi program telewizyjny Très Très Bon oraz audycję On va déguster w radiu France Inter.  
Gaudry Francois-Regis "Francja na talerzu" VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crêpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
Francois-Regis Gaudry "Italia na talerzu" JEDYNA książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz. WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii. Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. • Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem? • Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino? • Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu? • Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo? • Czy gnocchi można jeść również na deser? "Italia na talerzu" - Francois-Regis Gaudry Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów. KULINARNA UCZTA DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI KUCHNI WŁOSKIEJ 5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii – na tę książkę przygotuj osobną półkę! ""Italia na talerzu"" to nie tylko zbiór przepisów, ale także prawdziwy przewodnik po kulinarnym świecie Włoch. Francois-Regis Gaudry, uznany krytyk kulinarny, z pasją prezentuje różnorodność i bogactwo różnych regionów tego kraju. Przygotowana z ogromnym zaangażowaniem i szczegółowością, książka ""Italia na talerzu"" wciągnie Cię w podróż po smakach i zapachach, które tworzą kulinarną duszę Italii. Ta książka to prawdziwe kompendium wiedzy o włoskiej kuchni, która jest jednym z najważniejszych elementów kultury tego kraju. Znajdziesz tu nie tylko przepisy na dania, które trzeba znać, ale również anegdoty i fakty z życia najwybitniejszych postaci kuchni włoskiej. Dowiesz się, czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem i dlaczego dodanie śmietany do carbonary jest traktowane jak prawdziwe przestępstwo. Książka ""Italia na talerzu"" to prawdziwa uczta dla wielbicieli włoskich smaków. Przepisy na klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Włoch, opisy najlepszych włoskich produktów, od makaronu, poprzez mięsa, sery, przyprawy, aż po wina, piwa, likiery i kawę, sprawią, że poczujesz się jak prawdziwy Włoch gotujący dla swojej rodziny. Ta książka to 5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii - przygotuj dla niej osobną półkę na swojej biblioteczce. Z ""Italia na talerzu"" przeniesiesz się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii, gdzie każdy posiłek to ceremonia, a gotowanie to sztuka.