Maori Murota urodziła się i dorastała w Tokio. W wieku 17 lat wyjechała z Japonii do Nowego Yorku, a także zawitała do Indonezji. W 2003 roku przeprowadziła się do Paryża. Pracowała jako stylistka, jednak ostatecznie porzuciła modę na rzecz gotowania. Jest samoukiem. Maori Murota
dzięki ciężkiej pracy została szefową kuchni w renomowanej restauracji Düo and Bento at La Conserverie. W chwili obecnej prowadzi warsztaty kucharskie, przekazując ogromną wiedzę ze znajomości kuchni japońskiej, opartą na długoletnim doświadczeniu.
Maori Murota – jej kulinarny przewodnik
Maori Murota w 2021 roku wydała swoją debiutancką książkę, zatytułowaną „Tokio kultowe przepisy”. Pozycja ta jest kulinarnym przewodnikiem po tradycyjnym świecie japońskich smaków, zapachów, połączeń smakowych. To
ponad 100 wyjątkowych przepisów, które przedstawiają przeróżne wariacje smakowe kultowych, japońskich dań, deserów, śniadań, czy też kolacji. Maori Murota zabiera także swoich czytelników na wyprawę do zatłoczonych, japońskich restauracji, gdzie każdy może poznać wyjątkowych ludzi, a także spróbować zaskakujących smaków.
Odbiór kulinarnej publikacji
Książka „Tokio kultowe przepisy” spotkała się z ciepłym przyjęciem, zarówno krytyków, jak i czytelników. W bardzo krótkim czasie zyskała
status bestsellera i przetłumaczona została na kilkanaście języków. Autorka w sposób łatwy i dostępny dla każdego, prezentuje światu zasady funkcjonowania tradycyjnej kuchni japońskiej, zarażając czytelników pasją do gotowania oraz promując szczytne idee kulinarne.