Oficjalna księgarnia portali ciekawostkihistoryczne.pl oraz twojahistoria.pl

Jemy zboża na śniadanie Smak i zdrowie

Katharina Gustavs

Jemy zboża na śniadanie Smak i zdrowie

10,87

 

Od tysiącleci ludzie nie szczędzili czasu ni wysiłku, by zdobyć świeżo zmielone zboże. W dzisiejszych czasach w ofercie supermarketów znajdują się także produkty z pełnego przemiału, np. z kukurydzy czy owsa w postaci płatków śniadaniowych. Ale czy rzeczywiście są one pełnowartościowe? Otóż wiele z nich traci swoje wartości odżywcze, zanim jeszcze zdążymy je przygotować i zjeść. Wiele produktów jest też zjełczałych lub przetworzonych do tego stopnia, iż raczej przysparzają problemów zdrowotnych aniżeli korzyści. W przeciwieństwie do tych pokarmów świeżo zmielone pełne ziarno dostarcza naturalnego zestawu substancji odżywczych. Pod względem doskonałości naturalnego opakowania żaden owoc czy warzywo nie może się równać ze zbożem. Można je przechowywać przez długie miesiące i dopiero po jego otworzeniu (w procesie przetwarzania czy rafinowania) następuje utrata wartości odżywczych. Z tego względu najlepiej jest kupować zboża w pełnej postaci i mielić je na bieżąco w domu. Autorka opisuje, jak kupować, przechowywać i przygotowywać pełne ziarno, aby przyrządzić pyszne tradycyjne dania z różnych stron świata.

Źródła Życia
Oprawa miękka

ISBN: 978-83-621-0324-9

Tytuł oryginalny: Super Breakfast Creals

Liczba stron: 64

Format: 160x215mm

Cena detaliczna: 15,00 zł

Nie wiesz co przeczytać?
Polecamy nasze najciekawsze artykuły

Zobacz wszystkie
10.04.2021

Nusret – sam przeciwko wszystkim

Sformułowana na początku XX wieku przez brytyjski Komitet Obrony Imperialnej opinia głosiła, że nawet wspólna akcja okrętów i wojsk lądowych przeciwko umocnieniom na półwyspie Gallipoli niesie za sobą „wielkie ryzyko i nie powinna być podejmowana dopóty, dopóki istnieją inne sposoby wywarcia wpływu na Turcję”. W styczniu 1915 roku tych innych powodów nawet nie szukano.
Czytaj dalej...
05.03.2019

5 najgorszych władców średniowiecznej Polski

Jeden był kastratem, pozbawionym korony i porzuconym przez żonę. Inny dał się zadźgać już w kilka miesięcy po objęciu władzy, a i tak na zawsze zmienił dzieje kraju. Był też największy z rozpustników i najgłupszy z dowódców…
Czytaj dalej...
06.03.2019

Karl Dönitz – ostatni Führer. Kim był człowiek, którego Hitler wyznaczył na swego następcę?

Nigdy nie poczuł się do winy i protestował, gdy nazywano go zbrodniarzem wojennym. Podczas procesu w Norymberdze bronił się: „Gdy zaczyna się wojna, oficer nie ma innego wyboru, jak wykonywanie swoich obowiązków”. Ale czy faktycznie Karl Dönitz tylko biernie realizował polecenia?
Czytaj dalej...
05.03.2019

Dlaczego władców Rosji nazywano carami?

Od XV wieku książęta moskiewscy konsekwentnie budowali swoją pozycję władców Wszechrusi. Powiększali obszar swojego państwa i szukali sposobu, by dodać sobie splendoru. Tytuł cesarski z pewnością im go przydał – ale jak uzasadnili ten awans?
Czytaj dalej...