Oficjalna księgarnia portali ciekawostkihistoryczne.pl oraz twojahistoria.pl

Odchudzająca książka kucharska

Tanya Valko

Odchudzająca książka kucharska

8.0

(1 ocena) wspólnie z

15,00

 

Odwieczne marzenie: schudnąć, ale nie cierpieć wcale nie jest takie nierealne. Nie wynaleziono jeszcze co prawda ,,cudownego preparatu czy idealnej dla każdego diety, dzięki którym chudłoby się bez wysiłku, wyrzeczeń i efektu jo-jo" - jak pisze autorka, ale zawsze można zastosować zamienniki, dzięki którym można ,,odchudzić" nasze codzienne pożywienie i "wytopić" z niego cały nadmiar niezdrowego tłuszczu", co z pewnością przysłuży się nie tylko naszej sylwetce, ale również ustabilizuje poziom cukru oraz obniży poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Owe ,,odchudzanie" naszych posiłków i ,,wytapianie" z nich tłuszczu to nic innego, jak zastosowanie przy ich przygotowaniu lżejszych i zdrowszych zamienników. I tak, zamiast dręczyć się nijakim smakiem wiórowatego, pełnoziarnistego pieczywa lub - o zgrozo! - uzdatniać je do jedzenia przy pomocy kalorycznego masła, można posmarować je sosem na bazie jogurtu lub chudym twarożkiem.

Większość dotychczas stosowanych diet odchudzających przegrało z, jakże ludzkim odruchem, pojmowania samej czynności jedzenia jako atawistycznej przyjemności, a nie tylko zaspokajania głodu w zakresie niezbędnym do utrzymania funkcji życiowych. Autorka ,,Odchudzającej książki kucharskiej" nie próbuje się temu sprzeciwiać. Uznaje to za fakt. ,,Każde danie, nawet to dietetyczne, powinno być smaczne i ładnie podane" - pisze i potwierdza to zestawem przepisów na dania, które dzięki składnikom light pozwolą nam oszukać kalorie, a dzięki ich odpowiedniemu skomponowaniu i sprytnemu procesowi przygotowania, dostarczą walorów smakowych. Inaczej bowiem smakuje mdły indyk ugotowany w garstce warzyw , a zupełnie inaczej indyk, zamarynowany dzień wcześniej, upieczony w rękawie z dodatkiem ulubionych ziół, polany lekkim sosem. W tym właśnie tkwi sekret diety, która opiera się na stosowaniu zamienników, rozumianych jako składniki i jako sposób przygotowania. Do dzieła!

Prószyński i S-ka
Oprawa miękka

ISBN: 9788378397335

Liczba stron: 192

Prószyński i S-ka

Format: 165x235

Cena detaliczna: 15,00 zł

Rok wydania: 2014

Nie wiesz co przeczytać?
Polecamy nasze najciekawsze artykuły

Zobacz wszystkie
10.04.2021

Nusret – sam przeciwko wszystkim

Sformułowana na początku XX wieku przez brytyjski Komitet Obrony Imperialnej opinia głosiła, że nawet wspólna akcja okrętów i wojsk lądowych przeciwko umocnieniom na półwyspie Gallipoli niesie za sobą „wielkie ryzyko i nie powinna być podejmowana dopóty, dopóki istnieją inne sposoby wywarcia wpływu na Turcję”. W styczniu 1915 roku tych innych powodów nawet nie szukano.
Czytaj dalej...
05.03.2019

5 najgorszych władców średniowiecznej Polski

Jeden był kastratem, pozbawionym korony i porzuconym przez żonę. Inny dał się zadźgać już w kilka miesięcy po objęciu władzy, a i tak na zawsze zmienił dzieje kraju. Był też największy z rozpustników i najgłupszy z dowódców…
Czytaj dalej...
06.03.2019

Karl Dönitz – ostatni Führer. Kim był człowiek, którego Hitler wyznaczył na swego następcę?

Nigdy nie poczuł się do winy i protestował, gdy nazywano go zbrodniarzem wojennym. Podczas procesu w Norymberdze bronił się: „Gdy zaczyna się wojna, oficer nie ma innego wyboru, jak wykonywanie swoich obowiązków”. Ale czy faktycznie Karl Dönitz tylko biernie realizował polecenia?
Czytaj dalej...
05.03.2019

Dlaczego władców Rosji nazywano carami?

Od XV wieku książęta moskiewscy konsekwentnie budowali swoją pozycję władców Wszechrusi. Powiększali obszar swojego państwa i szukali sposobu, by dodać sobie splendoru. Tytuł cesarski z pewnością im go przydał – ale jak uzasadnili ten awans?
Czytaj dalej...