Oficjalna księgarnia portali ciekawostkihistoryczne.pl oraz twojahistoria.pl

Żywieniowy ninja

Damian Wojciechowski

Żywieniowy ninja

7.5

(2 oceny) wspólnie z

21,49

 

„Żywieniowy Ninja” to mieszanka wybuchowa zwięzłych i nieszablonowych opisów aktów prawnych, prawa żywnościowego oraz cytatów z polskiego rapu i szeroko rozumianego świata sportu.
Autor książki jest absolwentem studiów z zakresu technologii żywności, audytorem wewnętrznym systemów bezpieczeństwa żywności oraz ekspertem ds. prawa żywnościowego. Jest jednak przede wszystkim normalnym chłopakiem z osiedla, co sprawia, że jego opisy prawa żywnościowego, systemu HACCP oraz urzędowej kontroli żywności są niezwykle przystępne dla każdego czytelnika.
Książka zawiera odpowiedzi na nurtujące pytania związane z produkcją, etykietowaniem oraz kontrolą żywności, którą kupujemy w sklepach każdego dnia. Autor nie omija najtrudniejszych tematów, omawiając je zawsze na bardzo ciekawych przykładach z życia codziennego wszystkich konsumentów. „Żywieniowy Ninja” odpowiada m.in. na następujące pytania:
• Jak wygląda prawo żywnościowe w Polsce i UE? Co dyrektywy i rozporządzenia dają przeciętnemu Kowalskiemu?
• Czy istnieje system opracowany przez amerykańskich naukowców, który zapewnia produkcję wyłącznie bezpiecznej żywności?
• Jak wyglądają kontrole i audyty w zakładach produkcyjnych? Kto je przeprowadza? Czy przed audytami maluje się trawę na zielono?
• Czym są terminy przydatności do spożycia? Ile ich jest? Czym się różnią?
• Czy dodatki do żywności są bezpieczne i w jakim celu się je stosuje? Kto kontroluje te wszystkie E? W jakich produktach w ogóle nie stosuje się dodatków?
• Jaką rolę w żywności odgrywają konserwanty? Dlaczego są tak ważne? Co by się stało, gdybyśmy przestali je stosować?
• Co to jest żywność ekologiczna, żywność GMO, żywność nowa, KOSHER, HALAL?
• Co w internecie piszczy? Gdzie szukać wiedzy na temat żywności? Jak w przyszłości będzie wyglądać produkcja żywności?
• Dlaczego autor napisał, że tak bardzo żal mu ludzi?

Książkę „Żywieniowy Ninja” można najkrócej scharakteryzować, parafrazując tytuł filmu Woody'ego Allena - „Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o żywności, ale baliście się zapytać”.

Warszawska Firma Wydawnicza
Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-801-1170-7

Liczba stron: 210

Format: 14.5x20.5cm

Cena detaliczna: 32,00 zł

Nie wiesz co przeczytać?
Polecamy nasze najciekawsze artykuły

Zobacz wszystkie
10.04.2021

Nusret – sam przeciwko wszystkim

Sformułowana na początku XX wieku przez brytyjski Komitet Obrony Imperialnej opinia głosiła, że nawet wspólna akcja okrętów i wojsk lądowych przeciwko umocnieniom na półwyspie Gallipoli niesie za sobą „wielkie ryzyko i nie powinna być podejmowana dopóty, dopóki istnieją inne sposoby wywarcia wpływu na Turcję”. W styczniu 1915 roku tych innych powodów nawet nie szukano.
Czytaj dalej...
05.03.2019

5 najgorszych władców średniowiecznej Polski

Jeden był kastratem, pozbawionym korony i porzuconym przez żonę. Inny dał się zadźgać już w kilka miesięcy po objęciu władzy, a i tak na zawsze zmienił dzieje kraju. Był też największy z rozpustników i najgłupszy z dowódców…
Czytaj dalej...
06.03.2019

Karl Dönitz – ostatni Führer. Kim był człowiek, którego Hitler wyznaczył na swego następcę?

Nigdy nie poczuł się do winy i protestował, gdy nazywano go zbrodniarzem wojennym. Podczas procesu w Norymberdze bronił się: „Gdy zaczyna się wojna, oficer nie ma innego wyboru, jak wykonywanie swoich obowiązków”. Ale czy faktycznie Karl Dönitz tylko biernie realizował polecenia?
Czytaj dalej...
05.03.2019

Dlaczego władców Rosji nazywano carami?

Od XV wieku książęta moskiewscy konsekwentnie budowali swoją pozycję władców Wszechrusi. Powiększali obszar swojego państwa i szukali sposobu, by dodać sobie splendoru. Tytuł cesarski z pewnością im go przydał – ale jak uzasadnili ten awans?
Czytaj dalej...