Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej wyd. 3 Książka
Wydawnictwo: | Czarne |
Rodzaj oprawy: | Twarda |
Wydanie: | 3 |
Liczba stron: | 336 |
Rok wydania: | 2024 |
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.
Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.
Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.
Autorzy „Kapłonów i szczeżui” to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Szczegółowe informacje na temat książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej wyd. 3
Wydawnictwo: | Czarne |
EAN: | 9788383960029 |
Rodzaj oprawy: | Twarda |
Wydanie: | 3 |
Liczba stron: | 336 |
Rok wydania: | 2024 |
Data premiery: | 23/10/2024 |
Oceny i recenzje książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej wyd. 3
Pomóż innym i zostaw ocenę!