Konto

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów Agnieszka Jeż-Kaflik Książka

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów
22,43 zł
29,90 zł - sugerowana cena detaliczna
Wydawnictwo: RM
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa (miękka)
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 184
Format: 16.5x23.5cm
Rok wydania: 2016
Zobacz więcej

Podobne do Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.

Szczegółowe informacje na temat książki Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów

Wydawnictwo: RM
EAN: 9788377732946
Autor: Agnieszka Jeż-Kaflik
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa (miękka)
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 184
Format: 16.5x23.5cm
Rok wydania: 2016
Data premiery: 2016-03-25
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Wydawnictwo RM
Mińska 25
03-808 Warszawa
PL
e-mail: [email protected]

Oceny i recenzje książki Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów

Średnia ocen:
~ /10
Liczba ocen:
0
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Bestsellery

Nowości

DARMOWA DOSTAWA
za zapis do newslettera!
Odkrywaj najlepsze książki, wyjątkowe promocje i niepowtarzalne okazje.
*Kod jednorazowego użycia przy minimalnej wartości koszyka 69 zł.