Menu

Kuchnia portugalska Elżbieta Adamska Książka

18,74 zł
24,99 zł (-25%) - sugerowana cena detaliczna
Wyślemy w ciągu 24h
Zobacz więcej
Wydawnictwo: Olesiejuk
Rodzaj oprawy: Twarda z obwolutą
Liczba stron: 192
Format: 22.5x29.5cm
Rok wydania: 2020
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej. W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...

Szczegółowe informacje na temat książki Kuchnia portugalska

Wydawnictwo: Olesiejuk
EAN: 9788327452351
Autor: Elżbieta Adamska
Rodzaj oprawy: Twarda z obwolutą
Liczba stron: 192
Format: 22.5x29.5cm
Rok wydania: 2020

Oceny i recenzje książki Kuchnia portugalska

Średnia ocen:
~ /10
Liczba ocen:
0
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Zaloguj się, aby dodać opinię
Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!