Menu

Kapusta Polska specjalność Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra Książka

18,68 zł
24,90 zł (-25%) - sugerowana cena detaliczna
Wyślemy w ciągu 24h
Zobacz więcej
Wydawnictwo: Świat Książki
Rodzaj oprawy: Skórzana
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 136
Format: 16.0x21.5cm
Rok wydania: 2014
Przedstawiamy bogaty zbiór przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty, która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano "królowej warzyw". Rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego, jest odporna na mróz, choroby i szkodniki, dobrze znosi transport, nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Dzięki tym zaletom jest tania i dostępna przez cały rok. Zalecana jest w medycynie naturalnej oraz jako środek profilaktyczny w wielu schorzeniach. Już w starożytnym Rzymie ceniono ją za walory smakowe oraz właściwości odżywcze i lecznicze. Do Polski przywędrowała z Niemiec w XIV wieku. Mikołaj Rej zalecał: „Kapustki obrawszy, fasę jedną na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie ją ułożyć, koprzyku do niej nakłaść, a soli….". Można z tego wnioskować, że kiszenie kapusty to bardzo stary polski sposób na konserwowanie tego warzywa. W książce znajduje się wiele przepisów na wykorzystanie kiszonej kapusty. Ale nie chodzi tylko o nasz ukochany bigos i kapuśniak na wędzonce. Sięgnięto do kuchni naszych wschodnich i zachodnich sąsiadów, kuchni skandynawskiej, a nawet śródziemnomorskiej. Będzie w czym wybierać.

Szczegółowe informacje na temat książki Kapusta Polska specjalność

Wydawnictwo: Świat Książki
EAN: 9788379433919
Autor: Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
Rodzaj oprawy: Skórzana
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 136
Format: 16.0x21.5cm
Rok wydania: 2014

Oceny i recenzje książki Kapusta Polska specjalność

Średnia ocen:
~ /10
Liczba ocen:
0
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Zaloguj się, aby dodać opinię
Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!