Anonimowy użytkownik
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
Lubimy poznawać sekrety kuchni rodzinnej i to, co powoduje w niej ten wyjątkowy smak naszych ulubionych przysmaków, że chcemy zasmakować ich ponownie.Najczęściej są to dania wykonywane z przepisów rodzinnych, o których jedynie wiedziały tajemnicach nasze mamy i babcie.Najlepsze jest to, że czytając tę kulinarną książkę autorstwa Pani Ałbeny Grabowskiej pt. ''Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory'' Cykl: Stulecie Winnych to nabiera się coraz to większej ochoty, aby zakosztować tych słynnych smakołyków, które proponuje nam babcia Bronisława Winna.Ciekawostką, która ujęła, mnie na samym początku to jest wprowadzona przez autorkę historia o tradycjach kulinarnych rodziny Winnych, która przybliża, jakimi to przysmakami lubili się zajadać.Szczególną uwagę w tej oto kulinarnej książce zwróciłam na następujące przepisy:konfitura truskawkowa, pachnąca lasem konfitura poziomkowa, konfitura wiśniowa, konfitura jabłkowo- pigwowa, konfitura z marchewki, dżem aroniowo - jabłkowo- gruszkowy, dżem jabłkowo-różany, powidła z węgierek, mus rabarbarowy, śliwki w occie, sok aroniowy z nutą wiśniową, sok jagodowy, sok z derenia, kompot jagodowy, kompot wiśniowy, kwaskowaty kompot mirabelkowy, marynowana cukinia, papryka konserwowa, dynia marynowana na słodko z cynamonem, kiszona kapusta, marynowane cebulki, rydze pasteryzowane w maśle, słodko- kwaśne grzybki, nalewka z aronii, nalewka z czarnej porzeczki, nalewka truskawkowa, miodówka, jarzębinówka, wiśniówka, kminkówka, likier morelowy, pigwa w miodzie, leczniczy miód z mniszka, miód sosnowy, galaretka z czerwonej porzeczki, zakwas na żur.Uważam, że ta kulinarna książka to nie tylko odkrywanie nowych smaków pochodzących z kuchni rodzinny Winnych, ale również podczas ich przyrządzania będziemy, mogli, wraz z ich głównymi bohaterami spędzać mile czas w naszej kuchni delektując się nowymi przepisami pochodzącymi ze spiżarni tej serialowej niezwykłej dla mnie rodziny.Książka ta składa się z siedmiu rozdziałów opracowanych i napisanych przez autorkę językiem zrozumiałym.Elementem dodatkowym w tej oto książce są: piękne wykonane zdjęcia przysmaków, nalewek, konfitur, dżemów oraz trafnie dobrana okładka nawiązująca do jej tytułu.Każdy z Czytelników znajdzie w tej książce odpowiedni dla siebie przepis do przyrządzenia swojego ulubionego dania.Warto jest mieć tę książkę.