Menu

Jerzy Antychowicz

Książka ta skierowana jest przede wszystkim do hodow­ców ryb akwariowych, lekarzy weterynarii specjalizujących się w dziedzinie ichtiopatologii oraz wszystkich, którzy chcą pogłębić wiedzę z zakresu nauki o chorobach ryb. Pisząc tę książkę chciałem służyć pomocą zarówno począt­kującym, jak i doświadczonym miłośnikom ryb akwariowych. Na podstawie własnych badań mogę stwierdzić, że naj­częstszymi przyczynami zaburzeń w hodowli ryb akwa­riowych są nieodpowiednie właściwości fizykochemiczne wody, w której są one hodowane, obecność w niej substancji toksycznych oraz niewłaściwy skład pokarmu. Rzadziej ob­serwuje się u ryb akwariowych objawy chorobowe i śniecią spowodowane infekcją wirusową, bakteryjną, grzybiczą czy inwazją pasożytniczą. Nieodpowiednie czynniki środowiska i żywienia powodują osłabienie kondycji i obniżenie odporności ryb, utratę zdol­ności do rozrodu oraz często doprowadzają do ich śmier­ci. Choroby niezakaźne mogą występować równocześnie z chorobami zakaźnymi. Na podstawie własnych praktycz­nych doświadczeń oraz wiedzy licznych badaczy chorób ryb akwariowych, w oferowanej Państwu książce opisałem naj­ważniejsze problemy z zakresu patologii tropikalnych śród­lądowych i morskich ryb akwariowych. W rozdziale 17 opisane zostały zasady leczenia oraz dzia­łanie najbardziej znanych leków, bez uwzględnienia zmienia­jących się regulacji prawnych w zakresie ich obrotu i stoso­wania. Przed użyciem tych leków należy zapoznać się z ak­tualnymi przepisami w tym zakresie. Jerzy Antychowicz
Książka zawiera zbiór wiadomości dotyczący chorób ryb, w tym podstawowe informacje z zakresu zatruć występujących w środowisku wodnym. Aktualne dane z zakresu etiologii i patogenezy chorób ryb połączone są z praktycznymi metodami ich rozpoznawania, profilaktyki i leczenia. Książka przeznaczona jest dla studentów wydziałów medycyny we­terynaryjnej rybactwa, lekarzy weterynarii i hodowców ryb oraz pracowników naukowych zajmujących się ichtiopatologią. Jest ona podsumowaniem mojej 45-letniej pracy Autora w Zakładzie Chorób Ryb Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach, wielu lat pracy na Wydziale Weterynaryjnym Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie i Wydziale Weterynaryjnym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, jak również pracy w Pracowni Chorób Ryb Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Lublinie. Spis treści Przedmowa 13 Wstęp 15 WPŁYW CZYNNIKÓW HODOWLANYCH NA ZDROWIE KARPI 17 Stawy 17 Żywienie 20 Rozród 23 Tarło naturalne 24 Rozwój zarodkowy i wylęg 27 Podchów wylęgu w tradycyjnychprzesadkach i wodach podgrzanych 27 WPŁYW CZYNNIKÓW HODOWLANYCH NA ZDROWIE PSTRĄGÓW 32 Lokalizacja i budowa obiektu 32 Pojemność produkcyjna obiektu 33 Stawy 35 Żywienie 37 Rozród 37 Wpływ światła 39 Wpływ temperatury 39 Wpływ odczynu wody 40Wpływ przepływu wody istężenia tlenu 40 Różne problemy występujące w trakcie hodowli 41 CHOROBY NA TLE ŻYWIENIOWYM 43 STRES 53 Definicje stresu 53 Hormony stresowe 54 Czynniki wywołujące stres 54 Wpływ stresu na układoddechowy 55 Zaburzenia równowagi jonowej 55 Wpływ stresu na metabolizm ryby 56 Wpływ stresu na układ odpornościowy 57 Zmiany w układzie krwionośnym 60 Objawy kliniczne izmiany fizjologiczne 61 Bezpośrednie przyczyny śmierci ryb 62 Diagnostyka stresu 62 Zapobieganie izwalczanie skutków stresu 62 ZATRUCIA RYB 65 Źródła substancji trujących 66 Patogeneza zatruć 66 Działanie substancji chemicznych na układodpornościowy ryb 67 Wpływ różnych czynników na toksyczność substancji chemicznych 68 Wskaźniki zatrucia środowiska wodnego 69 Objawy zatrucia ryb 70 Zatrucie metalami ciężkimi 71 Zatrucie cyjankiem 72 Zatrucie środkami ochrony roślin 72 Zatrucie terapeutykami 72 Zasadypobierania próbek do badań toksykologicznych 73 Badanie toksyczności 74...