Menu

Konrad Niklewicz

Reprint wydania z 1895 roku. Autorem jest Konrad Niklewicz – były inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Niklewicz w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. Stara się przy tym, by wiadomości były dla wszystkich zrozumiałe kładąc nacisk na praktyczną stronę tematu. Na początku książki pojawiają się definicje wina naturalnego i sztucznego. W I części autor rozbudza nasze zmysły wzroku, smaku i powonienia, byśmy mogli zrozumieć i poczuć „kwiat” lub „bukiet” poprzez praktyczną próbę wina. Poznajemy przy tym kiperskie wyrażenia. W części II Niklewicz uświadamia jak można za pomocą przyrządów ocenić skład chemiczny moszczu i wina. Jest to podstawowa wiedza, którą później wykorzystujemy w części III do postawienia diagnozy w przypadkach chorób i wad wina, spowodowanych m.in. obecnością mikroorganizmów, np. obce zapachy i smaki, zmiana koloru, psucie się wina. Podaje nam również recepturę na ważenie octu winnego. W IV części autor uczy nas technicznych metod, takich jak: ściąganie, klarowanie oraz podaje sposoby postępowania z winem wytrawnym, niedofermentowanym, wątpliwym. Dowiadujemy się o środkach czyszczących wino, by potem przejść do tematu ogrzewania wina. W części V informuje o uszlachetnianiu win i sposobach przechowywania trunku w butelkach. Część VI zapoznaje nas z winem z drożdży winnych, z winem rodzynkowym i uczy nas sztucznej fabrykacji win. Część VII to kompendium wiedzy o drożdżach, winach słodkich i deserowych, esencjach, moszczach rodzynkowych, winach słodkich i likierowych, winach białych i czerwonych. Ponadto autor zapoznaje nas z urządzeniami w piwnicy i daje dobre rady na temat przechowywania win w beczkach. W jednym woluminie znajduje się VII części (łącznie 359 stron numerowanych z licznymi drzeworytami w tekście.) Pierwsze trzy części zostały wydane w 1895 r. nakładem autora. Pozostałe cztery w 1896 r. W książce zachowana została ciągłość numeracji.
Tradycyjne polskie receptury na polskie trunki, czyli miody pitne, a także wina z: - jagód, malin, porzeczek, wiśni, agrestu, głogu, rabarbaru, liści winogron, soku z brzozy. Przepisy proponowane przez Autora to tradycyjne polskie receptury.
Niniejsza praca analizuje skuteczność działań informacyjnych rządu RP w trakcie polskiego przewodnictwa w Radzie UE. Ta skuteczność jest definiowana wielowątkowo: zarówno jako umiejętność wpływania na formułowany w mediach (polskich i europejskich) przekaz medialny dotyczący polskiej prezydencji, jak i umiejętność bezpośredniego dotarcia do różnych kluczowych publiczności i kreowania pozytywnego wizerunku Polski w Europie.
Wina owocowe i miody Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko doczekała się dodruku, którego reprint postanowiliśmy wykonać. Dzieło zostało poszerzone o przepisy na wina z rodzynków, służące do uszlachetniania pośledniejszych gatunków, wina z liści i korzeni niektórych roślin, a także nowe wskazówki dotyczące sposobu fermentacji trunków. Znajdziemy tu przepisy na staropolskie jabłeczniki, wina z owoców leśnych, głogu, berberysu, soku brzozy, a także wino musujące i vermouth.
Wina owocowe i miody Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko doczekała się dodruku, którego reprint postanowiliśmy wykonać. Dzieło zostało poszerzone o przepisy na wina z rodzynków, służące do uszlachetniania pośledniejszych gatunków, wina z liści i korzeni niektórych roślin, a także nowe wskazówki dotyczące sposobu fermentacji trunków. Znajdziemy tu przepisy na staropolskie jabłeczniki, wina z owoców leśnych, głogu, berberysu, soku brzozy, a także wino musujące i vermouth.