Konto

Białe trufle N.M. Kelby Książka

Białe trufle
24,68 zł
32,90 zł - sugerowana cena detaliczna
Wydawnictwo: Znak Literanova
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa (miękka)
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 336
Format: A5
Rok wydania: 2013
Zobacz więcej

Podobne do Białe trufle

Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem. Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.

Szczegółowe informacje na temat książki Białe trufle

Wydawnictwo: Znak Literanova
EAN: 9788324023318
Autor: N.M. Kelby
Tłumaczenie: Marta Pająk
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa (miękka)
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 336
Format: A5
Rok wydania: 2013
Data premiery: 2013-01-21
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
Tadeusza Kościuszki 37
30-105 Kraków
PL
e-mail: [email protected]

Oceny i recenzje książki Białe trufle

Średnia ocen:
5.79 /10
Liczba ocen:
245
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

18/04/2013
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Wciąż obowiązująca moda na książki o jedzeniu zdaje się zapewniać sukces na rynku czytelniczym. Jednak dla mnie nie jest to żadna rekomendacja. Bardzo mało jest naprawdę ciekawie napisanych książek, gdzie jedzenie jest niejako jednym z bohaterów. Literanova wydając "Białe trufle" zdaje się realizować pragnienie wykorzystania tej mody. Podchodziłam do tej lektury nieufnie, moda i wypowiedzi gwiazd umieszczone na okładce często bywają usprawiedliwieniem dla średniego poziomu. Było jednak w tej książce coś co mnie kusiło i przyciągało. Może tytuł, może okładka, a może jakieś zdanie czy słowo przeczytane gdzieś w zapowiedziach.

19/11/2013
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

W polskim narodzie rozkwita pasja gotowania. Połowa Polaków realizuje się w kuchni i marzy o tym, by mieć własną restaurację. Sławni kucharze urastają do rangi osobistości. Ten trend - podobnie jak wiele innych - przyszedł do nas z zachodu. Oczywiście królową sztuki kulinarnej jest Francja, skąd pochodził jeden z najbardziej znanych szefów kuchni, Auguste Escoffier. Gotował w Ritzu i w Savoy'u, w Paryżu i Londynie, przygotował menu na inauguracyjny rejs Titanica, podawał do stołu koronowanym głowom. Był pomysłodawcą wielu dań, nazwanych na cześć sławnych tego świata, np. śpiewaczki Nellie Melby. Gotowanie było dla niego najważniejsze w życiu i tak też widzi go autorka powieści „Białe trufle".

10/04/2014
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Sięgając po tą książkę, przyznaję uległam reklamie a dodatkowo tytuł wydawał się smakowity. Mój niepokój budziły jednak zachęty celebrytów TVN'u a do tego dość zmysłowa okładka, wywołująca konotacje z romansidłem. Kilka razy i bez przekonania podchodziłam do lektury. Czy zawiodła mnie intuicja?

04/07/2014
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Kiepska ze mnie kucharka. I nie chodzi tu nawet o rzeczywiste umiejętności (studenckie życie zmusiło mnie do edukacji w tym zakresie i świderki z sosem knorronese wychodzą mi coraz lepiej), a o serce i zamiłowanie do uprawiania tej trudnej sztuki. Gdy staję przy kuchence, nie dostrzegam żadnej poezji i można by sądzić, że z książkami z gotowaniem w tle również nie będzie mi po drodze. Nic bardziej mylnego - gdy gotuje ktoś inny, sytuacja zmienia się o 180 stopni, a moja fascynacja rośnie. Dlatego również nie oparłam się historii Escoffiera - szefa kuchni, który w XX wieku zrewolucjonizował podejście do gotowania i pracę wielu kucharzy na świecie.

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Kiepska ze mnie kucharka. I nie chodzi tu nawet o rzeczywiste umiejętności (studenckie życie zmusiło mnie do edukacji w tym zakresie i świderki z sosem knorronese wychodzą mi coraz lepiej), a o serce i zamiłowanie do uprawiania tej trudnej sztuki. Gdy staję przy kuchence, nie dostrzegam żadnej poezji i można by sądzić, że z książkami z gotowaniem w tle również nie będzie mi po drodze. Nic bardziej mylnego - gdy gotuje ktoś inny, sytuacja zmienia się o 180 stopni, a moja fascynacja rośnie. Dlatego również nie oparłam się historii Escoffiera - szefa kuchni, który w XX wieku zrewolucjonizował podejście do gotowania i pracę wielu kucharzy na świecie.

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Sięgając po tą książkę, przyznaję uległam reklamie a dodatkowo tytuł wydawał się smakowity. Mój niepokój budziły jednak zachęty celebrytów TVN'u a do tego dość zmysłowa okładka, wywołująca konotacje z romansidłem. Kilka razy i bez przekonania podchodziłam do lektury. Czy zawiodła mnie intuicja?

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

W polskim narodzie rozkwita pasja gotowania. Połowa Polaków realizuje się w kuchni i marzy o tym, by mieć własną restaurację. Sławni kucharze urastają do rangi osobistości. Ten trend - podobnie jak wiele innych - przyszedł do nas z zachodu. Oczywiście królową sztuki kulinarnej jest Francja, skąd pochodził jeden z najbardziej znanych szefów kuchni, Auguste Escoffier. Gotował w Ritzu i w Savoy'u, w Paryżu i Londynie, przygotował menu na inauguracyjny rejs Titanica, podawał do stołu koronowanym głowom. Był pomysłodawcą wielu dań, nazwanych na cześć sławnych tego świata, np. śpiewaczki Nellie Melby. Gotowanie było dla niego najważniejsze w życiu i tak też widzi go autorka powieści „Białe trufle".

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Wciąż obowiązująca moda na książki o jedzeniu zdaje się zapewniać sukces na rynku czytelniczym. Jednak dla mnie nie jest to żadna rekomendacja. Bardzo mało jest naprawdę ciekawie napisanych książek, gdzie jedzenie jest niejako jednym z bohaterów. Literanova wydając "Białe trufle" zdaje się realizować pragnienie wykorzystania tej mody. Podchodziłam do tej lektury nieufnie, moda i wypowiedzi gwiazd umieszczone na okładce często bywają usprawiedliwieniem dla średniego poziomu. Było jednak w tej książce coś co mnie kusiło i przyciągało. Może tytuł, może okładka, a może jakieś zdanie czy słowo przeczytane gdzieś w zapowiedziach.

Bestsellery

Nowości

DARMOWA DOSTAWA
za zapis do newslettera!
Odkrywaj najlepsze książki, wyjątkowe promocje i niepowtarzalne okazje.
*Kod jednorazowego użycia przy minimalnej wartości koszyka 69 zł.