Reprint książki wykształconego, żyjącego w XIX wieku Piwowara - Jakuba Sroczyńskiego.
Oryginał książki wydany został w 1821 roku.
Dzisiaj oryginał jest praktycznie niedostępny. Wydawnictwo Zeta Ars dzięki uprzejmości Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego wydało reprint tej jakże cennej publikacji.
"Nowy Piwowar czyli teoretyczno praktyczna sztuka wyrabiania rozmaitych gatunków piwa angielskiego i sławnieyszych trunków słodowych tudzież niektórych nowo wynalezionych rodzaiów piwa w wielkich i małych ilościach".
Autor w książce podaje przepisy na znamienite angielskie piwa, opowiada o sposobach przygotowania i warzenia piwa w małych ilościach. Piewszą część książki poświęca treści teroetycznej dotyczącej wody, suszeniu słodu, uprawie chmielu, przyrządzaniu kotła piwnego czy utrzymaniu piwa w beczkach.
Spora część książki stanowi praktyczną stronę warzenia piw, podając sprawdzone sposoby i dokładne przepisy między innymi na:
Piwo zwane Londonale, piwo zwane Windrosale, piwo angielskie stołowe, piwo zwane Purl, Portera dubeltowego i wielu innych.