Roślinna Baza. Tofu Karolina Paciorek, Maja Jaworowska Książka
Wydawnictwo: | Otwarte |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Wydanie: | I |
Liczba stron: | 272 |
Format: | 190 x 235 |
Rok wydania: | 2024 |
Być może ktoś powie: O JENY, JAKIE TO TOFU JEST NUDNE.
A my na to: WIESZ CO? PIERŚ KURCZAKA TEŻ JEST NUDNA, ALE CHYBA NIE JESZ JEJ NA SUROWO, PRAWDA?
Tak samo jest z tofu. Wychodzimy z założenia, że ludzie, którzy nie lubią tofu, najpewniej używają wody jako marynaty – ale przecież to nie jesteś ty! Dlatego porzuć stereotypy i razem z nami wkrocz śmiało do świata, gdzie tofu jest królem wszystkich dań.
Uwaga: książka może zawierać ślady humoru i kulinarnych uniesień.
Karolina i Maja są jak dwie troskliwe koleżanki z klatki obok, które chętnie doradzą, pokrzepią dobrym słowem, a jak trzeba, to i zupę pod drzwi podrzucą. Jednak w imię zasady „lepiej dać wędkę niż rybę” podrzucają coś dużo ważniejszego – pod postacią książki, która pomoże bardziej i mniej zaangażowanym w kuchnię uporządkować wiedzę o tofu. Pozwoli wam także zmienić mydlaną kostkę w satysfakcjonujące dania dla uciechy podniebienia. Bo tofu to świetna rzecz, gdy się o niej trochę wie. Tego właśnie dowodzi ta książka. Mam nadzieję, że zrobicie sobie tę przyjemność i będziecie codziennie gotować z dziewczynami, które bez ekstrawagancji, za to z dużą wiedzą, wprowadzają wiele w życie codziennego zjadacza tofu.
Lara Gessler – restauratorka, właścicielka cukierni i restauracji Słodki Słony, autorka książek, modelka, twórczyni internetowa, mama i żona
Tofu można traktować jako świetne źródło roślinnego białka, którym zastąpimy nabiał i mięso. Dzięki przepisom Karoliny i Mai dowiecie się, jak z sojowej kostki zrobić wyborne nie-mielone, nie-twaróg czy tofucottę.
Ale istnieje też inna tradycja, od ponad 2000 lat rozwijana w Azji. Tam tofu jest bazą dań, w których na pierwszy plan wysuwa się nie smak, a faktura. Wschodnia kuchnia używa kontrastujących sosów i glazur, docenia surowe smaki. Tych niezwykłych doświadczeń również dostarczy poniższa książka.
Basia Czyżewska, „Vogue Polska”
Nadchodzi tofukracja! Kolorowo i radośnie. Dzięki tej książce odkryjecie nieskończone uniwersum tofu – sojowego czarodzieja, który może przybrać każdy smak i formę. Autorki dają nam do ręki wyjątkowe kompendium wiedzy o tofu, pełnym smaków nie-mięsie. Z Azji prosto na wasze talerze wpada Roślinna Baza. Otwórzcie dla niej serca.
Daria Pawlewska – współtwórczyni i wieloletnia redaktorka naczelna wydawnictwa Kukbuk, obecnie rozwija nowy projekt o jedzeniu i kulturze The Foodie Philosopher
Szczegółowe informacje na temat książki Roślinna Baza. Tofu
Wydawnictwo: | Otwarte |
EAN: | 9788381354387 |
Autor: | Karolina Paciorek, Maja Jaworowska |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Wydanie: | I |
Liczba stron: | 272 |
Format: | 190 x 235 |
Rok wydania: | 2024 |
Data premiery: | 2024-10-09 |
Język wydania: | polski |
Język oryginału: | polski |
Podmiot odpowiedzialny: | Wydawnictwo Otwarte Sp. z o.o. Smolki 5 lok. 302 30-513 Kraków PL e-mail: [email protected] |
Zainspiruj się podobnymi wyborami
Podobne do Roślinna Baza. Tofu
Inne książki z kategorii Diety
Oceny i recenzje książki Roślinna Baza. Tofu
Lubicie książki kucharskie ?Dzięki autorkom tej książki możecie dowiedzieć się dużo o TOFU, sojowym twarożku, które pomoże Wam zastąpić nabiał i mięso. Autorki książki zachęcają czytelników do gotowania razem z nimi. Znajdziecie tutaj mnóstwo przepisów kulinarnych, a kreatywność autorek zachwyci Was.Piękne ilustracje przyciągają wzrok i kuszą, by pójść do kuchni i zabrać się za gotowanie.Idealna książka dla miłośników wegańskich potraw. Będziecie mogli stworzyć pyszne śniadania, obiady, kolacje, także desery, sosy i koktajle.Mnie osobiście zachwyciły przepisy na desery.Zapewniam Was, że z pomocą tej książki powstaną pyszne dania na Waszych stołach kuchennych.Polecam bardzo!Dajcie znać, czy skusicie się na tę książkę?
Roślinna baza TOFU jak wskazuje tytuł opowiada właśnie o tym składniku kulinarnym, który wraz z rozwojem świadomości społecznej na temat żywienia i tego jak wpływa ona na nasz organizm coraz częściej stawia na dania wegańskie i wegetatiqńskie.Czym jest tofu? -wytwarzane jest z mleka sojowego. Jego inna nazwa to twarożek sojowy czy też ser sojowy. Autorki z wielkim zaangażowaniem opowiadają o zastosowaniu tego składnika w codziennym gotowaniu, dzieląc przepięknie wydaną książkę na rozdziały- dania główne, śniadania, kolacje desery czy przekąski.Nie są to jednak wyłącznie suche receptury opowiadające o poszczególnych potrawach, a pięknie wydana pozycja opatrzona niezwykle smakowicie wyglądającymi fotografiami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania pyszności, które na pewno się wyróżniają i zaskoczą gości i najbliższych.Serdecznie polecam, wraz z mamą będziemy testować te cuda