Menu

Iwan Nieumywakin

Czy wiesz, że sól spożywcza zawiera 2 pierwiastki, natomiast sól morska aż 64? Każdy z nich znajduje zastosowanie w leczeniu wielu chorób i dolegliwości, poczynając od chorób górnego układu oddechowego, poprzez schorzenia stawów i kręgosłupa, a na przypadłościach układu nerwowego kończąc. Ale to nie wszystkie korzyści związane z użyciem soli spożywczej i morskiej. Mądrze stosowana może również służyć do zabiegów kosmetycznych i pielęgnacyjnych, które bez trudu każdy wykona samodzielnie w domu. Sekrety tego niezwykłego minerału odsłania książka „Sól. Właściwości lecznicze”, autorstwa dr. Iwana Nieumywakina, który jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie medycyny konwencjonalnej, ale też w swojej praktyce lekarskiej chętnie sięga po naturalne metody leczenia.
Medycyna naturalna zbiera coraz szersze grono odbiorców. W dobie powszechnych leków i konwencjonalnych metod leczenia, ziołolecznictwo może być dobrą alternatywą poprawiającą stan naszego zdrowia. Dlatego warto, abyś poznał właściwości czosnku. Ten naturalny antybiotyk, znany ze swoich właściwości zwalczających bakterie, stany zapalne i problemy z odpornością, może być twoją odpowiedzią na przewlekłe choroby. Czosnek dodany do diety wzmocni twoją odporność, doda energii, usunie pasożyty z organizmu a nawet zapobiegnie rozwojowi Alzheimera. Czosnek na straży zdrowia!
Dzięki informacjom zawartym w tej książce poznasz lecznicze właściwości jantaru. Dowiesz się w jaki sposób zastosować go przy takich dolegliwościach jak przeziębienie i grypa, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, nowotwory złośliwe czy choroby tarczycy. Odkryjesz jego historię, rodzaje oraz miejsca występowania. Autor, będący ekspertem w łączeniu medycyny akademickiej z rosyjską medycyną ludową przedstawił tu również wyjątkowo proste przepisy na zastosowanie kwasu, olejku i pudru bursztynowego. Z ich pomocą przygotujesz proste i skuteczne specyfiki takie jak maści, nalewki czy kąpiele pomagające przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, odleżynach, krwawieniu dziąseł, hemoroidach.
Książka autora bestsellera „Woda utleniona na straży zdrowia”. Tym razem Iwan Nieumywakin opowiada o prozdrowotnych właściwościach grzyba herba­cianego, znanego również pod nazwą KOMBUCHA. Tak naprawdę nie jest to pojedynczy organizm, lecz unikalny zestaw żyjących w symbiozie grzybów drożdżowych i bakterii kwasu octowego. W wyniku dwóch procesów fermentacji otrzymujemy przyjemny w smaku, orzeźwiający i zdrowy napój. Stanowi on źródło wielu cennych enzymów i witamin, będących produktami przemiany materii mikroskopijnych mieszkańców kolonii. Co więcej, w wyciągu obecne są substancje antybiotyczne, które działają zabójczo nawet na gronkowca złocistego, dur brzuszny, pneumokoki, czerwonkę i krztusiec, co potwierdzono we wschodnich instytutach naukowych. Kombucha znana jest od starożytności i występuje pod wieloma nazwami. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w chińskich zapiskach z V w. n.e. Już wtedy służyła zdrowiu cesarzy Chin. Grzybek wyjęty z roztworu przypomina meduzę, stąd jego naukowa nazwa – meduzomyceta. Analogicznie wytwarzany przez niego naturalny antybiotyk nazwano meduzyną.
Od starożytności zapiski wspominały o tajemniczej smolistej substancji, która wyciekała ze szczelin skalnych w wysokich górach w wielu miejscach świata. Przypisywano jej niesamowite wprost właściwości zdrowotne. Pisała o niej większość starożytnych lekarzy, którzy położyli podwaliny pod rozwój medycyny. Począwszy od dawnych tybetańskich zapisków, przez związane z farmacją wzmianki Arystotelesa, aż do traktatów Awicenny podkreślano wszechstronność tego środka. Czym jest ta obecna pod wieloma nazwami substancja? Środek ten nazywany był górskim woskiem, balsamem góry, krwią góry, smołą górską, potem skały. Występuje też u nas często pod nazwą Shilajit. Jakie jest jej pochodzenie i skład? Co mówi o niej współczesna nauka? Po przeczytaniu tej książki będziesz wiedział więcej o składzie i tajemniczym pochodzeniu mumio. Poznasz również niechlubny, związany z Egiptem, rozdział tej opowieści. Lecz przede wszystkim książka ta stanowi źródło wielu przepisów wykorzystania mumio w profilaktyce i leczeniu mnóstwa przypadłości. Iwan Nieumywakin opowiada o używaniu mumio w lecznictwie ludowym od najdawniejszych czasów oraz przedstawia historię radzieckich badań nad tym zagadkowym, lecz coraz bardziej popularnym środkiem.
Iwan Pawłowicz Nieumywakin zajmuje się tematem leczenia i uzdrawiania ludzi od ponad 40 lat. To osoba znana w Rosji zarówno dyplomowanym lekarzom, jak i ludziom zajmującym się medycyną naturalną. Jest doktorem nauk medycznych, profesorem, członkiem Rosyjskiej Akademii Nauk Przyrodniczych, autorem ponad 200 prac naukowych. Mimo znakomitego wykształcenia zyskał sobie przydomek "Głównego Uzdrowiciela Ludowego Rosji". Przez ok. 30 lat związany był z rosyjskim projektem "Kosmicznego Szpitala" - metod udzielania pomocy medycznej kosmonautom i zdalnego monitorowania ich funkcji życiowych w trudnych warunkach przestrzeni okołoziemskiej. Znany jest ze stwierdzenia, że "...przyszłość medycyny to symbioza medycyny oficjalnej i ludowej (z której powstała medycyna oficjalna), plus dogłębna wiedza o procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie". O książce W niniejszej pozycji Autor wprowadza w arkana zupełnie nowego tematu. Chodzi o zastosowania wewnętrzne H2O2. Książka zawiera mnóstwo informacji o tym, jak w praktyce stosować nadtlenek wodoru. Podaje optymalne dawkowania, zawiera relacje o odczuciach pacjentów i wyniki kuracji. Wyjaśnia również rolę H2O2, którego produkcja (odbywająca się w organizmie z udziałem wyspecjalizowanych komórek układu odpornościowego) jest jednym z mechanizmów usuwania patogennej mikroflory - grzybów, bakterii i wirusów. Przystępnie, lecz zarazem fachowo wyjaśniono w niej związane z gospodarką tlenową mechanizmy fizjologiczne organizmu, wysoce negatywne skutki niedotlenienia tkanek, a także destrukcyjną rolę wolnych rodników. Iwan Niumywakin podaje również mnóstwo informacji o roli wody (już tej normalnej) w organizmie, o roli soli kuchennej (uważa jej niewielkie dawki za niezbędne dla organizmu). Książka porusza również temat pionierskich, autorskich metod medycznych, takich jak napromieniowywanie krwi UV i podawanie dożylne (kroplówka) nadtlenku wodoru w przetestowanym stężeniu.
- Rola wody w przyrodzie i organizmie człowieka - Oznaki odwodnienia - Sposoby oczyszczania wody - Jakie płyny powinniśmy pić - Proste ćwiczenia poprawiające stan zdrowia dla osób w każdym wieku Iwan Pawłowicz Nieumywakin zajmuje się tematem leczenia i uzdrawiania ludzi ponad 40 lat. To osoba znana w Rosji zarówno dyplomowanym lekarzom, jak i ludziom zajmującym się medycyną naturalną. Jest doktorem nauk medycznych, profesorem, członkiem Rosyjskiej Akademii Nauk Przyrodniczych, autorem ponad 200 prac naukowych. Mimo znakomitego wykształcenia zyskał sobie przydomek Głównego Uzdrowiciela Ludowej Rosji. Jest szczególnie znany z promowania leczniczego wpływu wody utlenionej.
Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań ze starych rosyjskich zielników i współczesne przepisy zastosowania oleju lnianego, a także informacje o zawartych w nim substancjach czynnych. Olej lniany to: Niedoceniane źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 Remedium na podwyższony cholesterol, nadciśnienie, problemy z odpornością i choroby układu nerwowego Niezastąpiony w zdrowej kuchni Iwan Nieumywakin zajmuje się kolejnym prostym środkiem leczniczym. Tym razem opowiada o prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego i siemienia, z którego się go tłoczy. Ich cenne właściwości w pełni potwierdzają zarówno wielowiekowe doświadczenie medycyny ludowej, jak i współczesna nauka. Len stosowano od wieków na terenach słowiańskich nie tylko do produkcji odzieży. Fenomen oleju lnianego związany jest między innymi z tym, że dysponuje on jedną z największych zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 spośród wszystkich roślin oleistych. Dzięki temu może być używany jako tanie ich źródło i doskonały środek do wzmacniania zdrowia i odporności dzieci i dorosłych. A przecież to nie jedyne substancje wchodzące w jego skład. Książka omawia zastosowania oleju lnianego w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, chorób kobiecych, stanów zapalnych skóry i stawów, a także nowotworów, stwardnienia rozsianego oraz chorób sercowo-naczyniowych. Oprócz tego poznasz przepisy na wykorzystanie oleju lnianego w kuchni.
Czosnek to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale również znany od lat w medycynie ludowej środek przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwbakteryjny i antyseptyczny. Stosowany regularnie zapobiega wielu chorobom, m.in. przeziębieniu, nowotworom, zawałom, miażdżycy, astmie czy alergiom. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia Alzheimera i demencji starczej. Dzięki poradom zawartym w tej książce dowiesz się, jak wykorzystać czosnek i wykonać lecznicze preparaty na jego bazie wspomagające odporność, poprawiające trawienie i krążenie. Zastosujesz prozdrowotne zabiegi – kąpiele, kompresy czy inhalacje i złagodzisz problemy skórne, poparzenia oraz oczyścisz drogi oddechowe. Czosnek na zdrowie!
Lecznicze właściwości bursztynu znane były medycynie ludowej od tysięcy lat. Dopiero teraz liczne badania naukowe potwierdzają jego zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki informacjom zawartym w tej książce odkryjesz jak wykorzystać jantar w chorobach takich jak: przeziębienie i grypa, cukrzyca, nowotwory, zapalenie stawów, choroby tarczycy, sercowo-naczyniowe, trądzik, hemoroidy czy wrzody żołądka i dwunastnicy. Dowiesz się czym jest kwas bursztynowy, olejek oraz puder z jantaru. Z ich pomocą przygotujesz nalewki, maści czy kąpiele, które pomogą Ci wrócić do zdrowia. Odkryjesz również leczniczo-profilaktyczne wykorzystywanie bursztynowej biżuterii (np. korali czy bransoletek). Bursztynowe zdrowie!
W nowej książce profesora Iwana Nieumywakina mowa o uzdrawiających właściwościach zwykłej sody spożywczej, które wcale nie są tak nieznaczne, jak może się wydawać na pierwszy rzut oka. Powołując się na doświadczenia naukowców i badaczy, którzy szeroko stosują sodę w praktyce, a także konfrontując je ze swoją metodą uzdrawiania organizmu, autor znów wykazuje, że do utrzymania zdrowia i do walki z chorobami nie są potrzebne drogie lekarstwa, lecz stare wypróbowane środki i dążenie do życia w zgodzie z prawami Przyrody. Książka przeznaczona jest dla szerokiego kręgu Czytelników.
W każdym domu jest sól. Codziennie używamy jej w kuchni. To najpopularniejsza przyprawa i środek konserwujący stosowany na świecie od tysięcy lat. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Autor książki, znany rosyjski lekarz i naturopata, autor wielu książek - Iwan Nieumywakin - stworzył kompleksowy poradnik o soli, szczegółowo opisuje różne jej rodzaje i właściwości. Znajdziesz w nim wiele sposobów ich zastosowania nie tylko w kuchni. Dogłębnie analizuje działanie soli na organizm, w jakich ilościach można ją spożywać, jak solić potrawy dla dzieci. Autor głównie skupia się na wykorzystaniu jej leczniczych właściwości. Rozwiejesz wszelkie kontrowersyjne opinie na temat soli, które pojawiły się w ostatnich latach. Sól jest stosowana w różnego rodzaju terapiach. Jedna z nich jest haloterapia. Metoda ta polega na oddychaniu powietrzem bogatym w związki soli. Dzięki niej wzmocnisz naturalny system odpornościowy swojego organizmu, bez potrzeby zażywania tabletek i obciążania wątroby. Zalecane są dla osób z dolegliwościami tarczycy, astmy, chorób płuc czy oskrzeli. Znajdziesz też prosty sposób na pozbycie się bólu zatok. Wszelkie problemy skórna takie jak egzema czy łuszczyca też możesz uleczyć zwykłą solą. Pozbędziesz się częstych stanów przemęczenia, które dopadają każdego z nas. Autor opisując każdą z terapii podaje również przeciwwskazania, czyli z łatwością zdołasz wybrać odpowiednią dla siebie i zastosować ją samodzielnie w domu. Cała prawda o soli.
To kompleksowy poradnik o soli napisany przez znakomitego rosyjskiego lekarza. Odkryjesz zasady stosowania jej w codziennej diecie i rozwiejesz wątpliwości, które w ostatnich latach wokół niej powstały. Poznasz wiele terapii solnych, które są pomocne w odzyskaniu pełni zdrowia. Cała prawda o soli!