Konto

Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski Książka

Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
37,43 zł
49,90 zł - sugerowana cena detaliczna
Wydawnictwo: Czarne
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Liczba stron: 336
Format: 140x220mm
Rok wydania: 2020
Zobacz więcej

Podobne do Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.

Szczegółowe informacje na temat książki Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Wydawnictwo: Czarne
EAN: 9788380497740
Autor: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Liczba stron: 336
Format: 140x220mm
Rok wydania: 2020
Data premiery: 2018-11-13
Podmiot odpowiedzialny: Wydawnictwo Czarne Sp. z o.o
Wołowiec 11
38-307 Sękowa
PL
e-mail: [email protected]

Inne książki Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Inne książki z kategorii Proza

Oceny i recenzje książki Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Średnia ocen:
6.67 /10
Liczba ocen:
256
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Bestsellery

Nowości

DARMOWA DOSTAWA
za zapis do newslettera!
Odkrywaj najlepsze książki, wyjątkowe promocje i niepowtarzalne okazje.
*Kod jednorazowego użycia przy minimalnej wartości koszyka 69 zł.