Menu

Hartigramma

Hartigramma
W książce zawarto w sumie 12 wariantów oczyszczania organizmu od prostych do skomplikowanych, zależnie od stanu zdrowia, wieku i przeciwwskazań dotyczących danego pacjenta. Jest nawet specjalna metoda dla osób bardzo osłabionych przewlekłą chorobą oraz innaprzeznaczona dla cierpiących na brak wolnego czasu, zabieganych ludzi, którzy chcą zadbać o zdrowie bez totalnych zmian w tygodniowym rozkładzie zajęć. Olga Jelisejewa zwraca uwagę, że od tego, co i jak jemy, zależy nasze zdrowie. Przybliża nam działanie układu pokarmowegopocząwszy od jamy ustnej, skończywszy na jelicie grubym. Pokazuje również powiązania między narządami człowieka, które pełnią wiele funkcji jednocześnie. Uczy, jak dbać o organizm, by cieszyć się dobrym zdrowiem i jak najprościej wprowadzić stosowne zmiany w trybie życia. Doktor Olga Jelisiejewa to znana rosyjska specjalistka w dziedzinie testu wegetatywno-rezonansowego (vega-testu). Jest autorką licznych książek z zakresu zdrowia i oczyszczania, w których wiele miejsca poświęca diagnostyce elektronicznej metodą Volla. W prowadzonym przez nią Centrum Zdrowia leczą się pacjenci z całego świata, a placówka stosuje opisane w tej książce metody. Jednak początek jej kariery medycznej związany jest całkowicie z medycyną konwencjonalną. W 1963 roku z wyróżnieniem ukończyła uczelnię Medyczną imienia I.P. Pawłowa, a potem wiele lat przepracowała w różnych rosyjskich szpitalach. Zrobiła kilka specjalizacji, m.in. w okulistyce i rentgenologii (była m.in. kierownikiem oddziału rentgenologicznego w szpitalu w Moskwie). Później zauważyła znaczne ograniczenia medycyny akademickiej, więc zgłębiła również irydologię, akupunkturę, leczenie przy pomocy nakłuwania ucha, homeopatię, fitoterapię i wspomnianą metodę Volla oraz vega-test.
Swietłana Bronnikowa, psycholożka kliniczna i psychoterapeutka, ma wieloletnie doświadczenie we wskazywaniu ludziom, jak pozbyć się nadwagi. Przez lata stała na czele oddziału największej w Holandii kliniki leczenia otyłości. Ciężko odnaleźć wśród nas choćby jedną osobę, która byłaby w pełni zadowolona ze swojego wyglądu i wagi. Po wielu próbach schudnięcia za pomocą diet nadchodzą ataki obżarstwa, przybywa zbędnych kilogramów i ogarnia nas zniechęcenie, nawet jeśli pozostałe aspekty życia wydają się w porządku. Co wtedy zrobić? Niniejsza książka daje praktyczne narzędzia wykrywające przyczyny uzależnień pokarmowych. Zawiera ćwiczenia z emocjami, które popychają nas ku pochłanianiu pokarmu mimo braku uczucia głodu. Podczas wykonywania zadań zawartych w oryginalnym Eksperymentarium zrozumiesz: • Jak nauczyć się odczytywać sygnały głodu i sytości. • Jak pozwolić sobie na jedzenie wszystkiego, czego chcesz. • Jak pozwolić swojemu ciału samodzielnie regulować, co, kiedy i jak jeść. • Jak schudnąć i nigdy więcej nie przybrać na wadze. W tej fascynującej książce podano skuteczny i dowiedziony naukowo sposób na unormowanie wagi. Zrealizuj konkretny program zaproponowany przez wykwalifikowaną specjalistkę w dziedzinie żywienia i przestań zamęczać się psychicznie i fizycznie. Bądź szczupła i spokojna! – Nadieżda Nikolska, psychoterapeutka, główna specjalistka w Naukowo-Praktycznym Ośrodku Współczesnej Adaptacji Osobowości.
Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań ze starych rosyjskich zielników i współczesne przepisy zastosowania oleju lnianego, a także informacje o zawartych w nim substancjach czynnych. Olej lniany to: Niedoceniane źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 Remedium na podwyższony cholesterol, nadciśnienie, problemy z odpornością i choroby układu nerwowego Niezastąpiony w zdrowej kuchni Iwan Nieumywakin zajmuje się kolejnym prostym środkiem leczniczym. Tym razem opowiada o prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego i siemienia, z którego się go tłoczy. Ich cenne właściwości w pełni potwierdzają zarówno wielowiekowe doświadczenie medycyny ludowej, jak i współczesna nauka. Len stosowano od wieków na terenach słowiańskich nie tylko do produkcji odzieży. Fenomen oleju lnianego związany jest między innymi z tym, że dysponuje on jedną z największych zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 spośród wszystkich roślin oleistych. Dzięki temu może być używany jako tanie ich źródło i doskonały środek do wzmacniania zdrowia i odporności dzieci i dorosłych. A przecież to nie jedyne substancje wchodzące w jego skład. Książka omawia zastosowania oleju lnianego w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, chorób kobiecych, stanów zapalnych skóry i stawów, a także nowotworów, stwardnienia rozsianego oraz chorób sercowo-naczyniowych. Oprócz tego poznasz przepisy na wykorzystanie oleju lnianego w kuchni.