Nasiona chia uprawiano przez wieki w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej jako podstawowy produkt żywnościowy. Bardzo cenili je azteccy wojownicy i sportowcy, ponieważ zapewniały im trwałą i solidną dawkę energii. I rzeczywiście – te niewielkie nasiona dostarczają mnóstwa, jak na swoją wielkość, składników odżywczych. Stanowią nieocenione źródło niskotłuszczowego białka pochodzenia roślinnego oraz błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Co więcej, zawierają osiem razy więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niż można ich znaleźć w łososiu.
Oto tylko niektóre korzyści zdrowotne płynące ze spożywania nasion chia:
• zmniejszenie stanów zapalnych i bólu stawów
• obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
• zwiększenie poziomu energii w organizmie
• zwiększenie wydajności sportowej
• usprawnienie procesów trawiennych
• przyspieszenie metabolizmu
• poprawienie wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Ponad 25 przepisów kulinarnych, począwszy od deserów, przekąsek i napojów, a skończywszy na zupach, sałatkach i innych daniach. Książka pokazuje, jak w nieskomplikowany sposób wzbogacić smak codziennych posiłków o cudowne nasiona chia.