Menu

Tony Aspler

Co jest dobre, a co złe? Jak wygląda życie, kiedy masz świadomość, że każdy posiłek może być ostatnim? Tak wyglądało życie i praca testerek posiłków Hitlera. Fabularyzowana historia życia jednej z testerek Hitlera Adolf Hitler robi się coraz bardziej nerwowy. Sprawy na froncie nie wyglądają najlepiej, coraz częściej podejmuje się próby zamachu na jego życie. Lęk przed otruciem przemienia się w obsesję i każe zatrudnić kilkanaście testerek jedzenia – ich zadaniem było próbowanie każdego posiłku, zanim zostanie mu podany, co miało uchronić go przed spożyciem trucizny. W książce splatają się losy pięknej Gretchen von Bismarck, która marzy o zostaniu szefem kuchni, Alberta Speera, cieszącego się zaufaniem Hitlera architekta i ministra odpowiedzialnego za uzbrojenie i amunicję, którego coraz częściej opadają wątpliwości co do słuszności sprawy, Kurta Andorfera, oddanego przywódcy Hitlerjugend, Kristy Becker, pracownicy berlińskiej kawiarni. Co ich połączy, a co podzieli? Jaką odegrają rolę w próbie kolejnego zamachu na Führera i jakie będą jego konsekwencje? Jak wyglądało życie z Hitlerem od kuchni?