Menu

Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska

Woda jest bezsprzecznie najważniejszym składnikiem organizmu człowieka. Bez niej niemożliwe jest jego prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego nie dziwi nikogo fakt, że zalecenia mówią o tym, żeby średnio spożywać około 2,5 litra płynów na dobę. A co jeśli ktoś nie lubi wody? Czym można ją zastąpić lub jak wzbogacić, aby nadal stanowiła zdrową formę nawodnienia organizmu? Jaką latem, a jaką zimą, wiosną czy jesienią? O tym w najnowszej książce „Zdrowe wody” opowiada Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznany specjalista ds. żywienia i dietetyk. Czy wiesz, że ludzki organizm aż w 60% składa się z wody i nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia? Książka „Zdrowe napoje” została podzielona na rozdziały zgodnie z porami roku. Koncepcja tego podziału oparta jest na założeniu, iż podczas każdej z pór roku poszukujemy odmiennych inspiracji, wyzwań, ale też i innych właściwości napojów, które spożywamy. W rozdziale wiosennym zamieszczone zostały, zatem receptury zimnych wód smakowych energetyzujących oraz o właściwościach oczyszczających, rozdział letni poświęcony jest zimnym wodom intensywnie nawilżającym i odprężającym, a jesienna i zimowa część książki zagospodarowane zostały naparami uodparniającymi, kojącymi, rozgrzewającymi i wspomagającymi pracę układu trawiennego. Wszystkie wody smakowe i napary z powodzeniem można spożywać według własnego uznania, kierując się indywidualnymi potrzebami, nastrojem czy chwilowym kaprysem, nie będąc przywiązanym jedynie do pogody za oknem. W ostatnim rozdziale znalazło się 14 przepisów na domowe napoje izotoniczne, które są niezbędne do uzupełniania płynów w organizmie przy wytężonym wysiłku fizycznym. Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska Specjalista ds. żywienia i dyplomowany dietetyk. Od ponad 10 lat udziela porad dietetycznych. Właścicielka Poradni Dietetycznej „hälsa”, blogerka kulinarna i propagatorka zdrowego, a jednocześnie smacznego jedzenia. Szerokiej publiczności znana ze swojego autorskiego programu telewizyjnego „Pożegnanie z wagą”, w którym przez trzy sezony radziła jak zrzucić zbędne kilogramy, pokazywała sposoby na przygotowanie dietetycznych potraw oraz zachęcała do aktywności fizycznej.