Elizabeth Gilbert, autorka Jedz, módl się, kochaj przedstawia książkę kucharską swojej prababci.
Po kim Elizabeth Gilbert, autorka bestsellerowego Jedz, módl się, kochaj, odziedziczyła miłość do jedzenia i talent pisarski? Po prababci...
Po kim Elizabeth Gilbert, autorka bestsellerowego "Jedz, módl się, kochaj", odziedziczyła miłość do jedzenia i talent pisarski? Po prababci...
Podczas rozpakowywania pudeł ze starymi rodzinnymi książkami Elizabeth Gilbert odnalazła zakurzony, pożółkły tom w twardej oprawie napisany przez jej prababcię, Margaret Yardley Potter. Ta zajmująco i zabawnie napisana książka jest nie tylko poradnikiem kulinarnym, pełnym doskonałych przepisów na wyśmienite potrawy przyrządzane z naturalnych produktów, ale także źródłem ciepłych i dowcipnych historii krzepiących ducha, pełnym literackich odniesień wspomnieniem życia niezwykłej kobiety, jej małżeństwa i wielu lat wypełnionych szczęściem i troską o rodzinę.
Elizabeth Gilbert jest autorką bestsellerów, jak chociażby zekranizowanego już "Jedz, módl się, kochaj" (REBIS, 2007) oraz "Botaniki duszy" (REBIS, 2014). W 2008 roku "Time" okrzyknął ją jedną ze stu najbardziej wpływowych osób świata.
Pisząc tę książkę, Margaret Yardley Potter czerpała z ponad dwudziestu lat doświadczeń w dziedzinie gotowania i podejmowania gości. Poza prowadzeniem kolumny kulinarnej w "Wilmington Star" autorka zajmowała się wieloma rzeczami: malowała, sprzedawała sukienki i grała na fortepianie.