W pamiętającym lepsze czasy hotelu Imperial szef kuchni Gabriel Lightfoot ma doprowadzić kuchnię do dawnej świetności. Trudno jednak o zachowanie uczciwości – i zdrowia psychicznego – wobec sprzecznych wymagań barwnego, wielonarodowego personelu, czujnego kierownictwa i wspólników, z którymi po cichu planuje uruchomienie własnej restauracji. Pomimo stresu wszystko wskazuje na to, że ciężka praca przyniesie rezultaty...
Do czasu aż nie dojdzie do odkrycia w kuchni zwłok nocnego portiera. Jest to mała, samotna śmierć – wystarcza jednak do zakłócenia niepewnej równowagi życia Gabe’a.
Dochodzi też do innych komplikacji: ojciec Gabriela umiera na raka, narzeczona spodziewa się więcej po ich związku, a kierownik restauracji najwyraźniej robi jakieś lewe interesy.
Pojawia się Lena, młoda kobieta o zagadkowej urodzie, w niezrozumiały sposób związana ze śmiercią portiera. Będący pod jej urokiem Gabriel podejmuje decyzję, której konsekwencje postawią go przed nagą prawdą o sobie, gruntownie odmienią jego życie – i świetlaną przyszłość, której jeszcze niedawno pragnął.
"Od kuchni" Moniki Ali to zapierająca dech w piersiach kontynuacja Brick Lane, a zarazem portret człowieka na krawędzi i wiele mówiący, niezbyt przyjemny rzut oka na tygiel naszego współczesnego życia. Książka potwierdza pozycję Moniki Ali nie tylko jako wybitnej pisarki, ale również przenikliwej obserwatorki dramatów nowoczesności.