Oficjalna księgarnia portali ciekawostkihistoryczne.pl oraz twojahistoria.pl

Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta

Alicja Rokicka

Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta

7.6

(20 ocen) wspólnie z

25,84

 

Alicja Rokicka stworzyła książkę, w której komponuje ponad sto oryginalnych, stuprocentowo roślinnych przepisów idealnych na świąteczne śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Od tej pory przy jednym stole bez problemu zasiądą zarówno zwolennicy polskiej tradycyjnej kuchni, jak i ci, którzy wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Dla niektórych mięso to podstawa w codziennej diecie, zwróćmy jednak uwagę na wigilijny stół, który choć wegański ugina się od pyszności.

"Świętujemy!" to książka zawierająca odmienione tradycyjne potrawy w wersji bezmięsnej. Posmakuj kartaczy z rydzami i koniecznie skosztuj wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Oczaruj swoich bliskich roślinnym stekiem. Pozwól im odkryć ukryte smaki w soczewicowym pasztecie pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. Spotkanie zwieńcz wytrawnym ponczem. Świętujcie wspólnie w miłej, rodzinnej atmosferze oraz przy wspólnym stole zastawionym obłędnymi smakołykami.

Marginesy
Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-663-3531-8

Liczba stron: 288

Marginesy

Format: 17.0x22.5cm

Cena detaliczna: 44,90 zł

Rozmowa z autorką książki

 

Komentarze i recenzje nie są potwierdzone zakupem

Julita K

spotkania przy stole

Spotkania kojarzą się zawsze ze wspólnym stołem zastawionym smacznym jedzeniem. Obecnie coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia niektórych produktów i ciężko wymyślić potrawę pod każdego. Cieszę się, że powstała ta książka. Dzięki niej mój stół jest teraz bogato zastawiony, a goście nie mogą wyjść z podziwu, że roślinne potrawy mogą tak dobrze smakować.
Aldona

wspaniała

Wspaniałe przepisy, orygnalne pomysły, nietypowe połączenia smaków. Cudo. Zakochałam się w tej książce i w tych wspaniałych przepisach. Ogromny wybór i przepisy na każdą porę roku świetnie się sprawdzają.
Klara

Świętujemy

Choć ja sama jem mięso, to moi domownicy nie. Dlatego by urozmaicać ich menu oraz gotować dla wszystkich wspólnie szukałam inspiracji w Internecie i wpadłam na bloga Alicji Rokickiej. Gotowanie z jej przepisów zasmakowało moim najbliższym. Kupiłam "Świętujemy" by tegoroczne święta urozmaicić i wprowadzić kilka nowoczesnych potraw na stół wigilijny.

Nie wiesz co przeczytać?
Polecamy nasze najciekawsze artykuły

Zobacz wszystkie
10.04.2021

Nusret – sam przeciwko wszystkim

Sformułowana na początku XX wieku przez brytyjski Komitet Obrony Imperialnej opinia głosiła, że nawet wspólna akcja okrętów i wojsk lądowych przeciwko umocnieniom na półwyspie Gallipoli niesie za sobą „wielkie ryzyko i nie powinna być podejmowana dopóty, dopóki istnieją inne sposoby wywarcia wpływu na Turcję”. W styczniu 1915 roku tych innych powodów nawet nie szukano.
Czytaj dalej...
05.03.2019

5 najgorszych władców średniowiecznej Polski

Jeden był kastratem, pozbawionym korony i porzuconym przez żonę. Inny dał się zadźgać już w kilka miesięcy po objęciu władzy, a i tak na zawsze zmienił dzieje kraju. Był też największy z rozpustników i najgłupszy z dowódców…
Czytaj dalej...
06.03.2019

Karl Dönitz – ostatni Führer. Kim był człowiek, którego Hitler wyznaczył na swego następcę?

Nigdy nie poczuł się do winy i protestował, gdy nazywano go zbrodniarzem wojennym. Podczas procesu w Norymberdze bronił się: „Gdy zaczyna się wojna, oficer nie ma innego wyboru, jak wykonywanie swoich obowiązków”. Ale czy faktycznie Karl Dönitz tylko biernie realizował polecenia?
Czytaj dalej...
05.03.2019

Dlaczego władców Rosji nazywano carami?

Od XV wieku książęta moskiewscy konsekwentnie budowali swoją pozycję władców Wszechrusi. Powiększali obszar swojego państwa i szukali sposobu, by dodać sobie splendoru. Tytuł cesarski z pewnością im go przydał – ale jak uzasadnili ten awans?
Czytaj dalej...