Menu

Iwona Zasuwa

Jedna z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek w Polsce. Z wykształcenia również pedagog. Od 20 lat jest stałym członkiem niemalże wszystkich projektów muzycznych Kayah. Jej równie dużą pasją jest gotowanie, stąd też powstały książki kulinarne, jednak głównym powodem do stworzenia kuchni bezglutenowej, bez cukru, i bez nabiału, był jej syn. Jak sama autorka mówi jest mamą "Małego alergika". Prowadzącą takie programy jak Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015r) na antenie kuchni+. Jest również edukatorką kulinarną oraz założycielką kooperatywy Smakoterapia w Warszawie, która zajmuje się zrzeszaniem producentów dobrej jakościowo i zdrowej żywności. Przez czytelników okrzyknięta "Królową Kaszy Jaglanej".
Smakoterapia. Żyj i jedz zdrowo. Odporność na talerzu Iwona Zasuwa Jak być zdrowym w dzisiejszym niezdrowym świecie? Jak wziąć odpowiedzialność za swoje zdrowie? JAK BYĆ PROodpornościowym zamiast ANTYwirusowym i po co? Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim? Dlaczego chorujemy? Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia? To pytania, na które nie ma jednej odpowiedzi, jednego sprawdzonego sposobu, jednej zdrowej diety. Są one fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej przez nas w życiu codziennym PROFILAKTYCE chorób. Pomocna okazuje się wiedza zaczerpnięta z TCM, medycyny Wschodu, w której życie i zdrowie człowieka, jak i cała natura, podlega konkretnym cyklom. Leczy daną osobę, nie jednostkę chorobową, zapobiega chorobom poprzez propagowanie działań profilaktycznych, traktuje człowieka jako istotę kompletną w jedności ciała, duszy i umysłu. Wiedza teoretyczna i praktyczna jest zatem kluczem do zdrowia. W książce znajdziesz garść podpowiedzi teoretycznych oraz praktycznych, kulinarnych. Co możesz zrobić? Poznaj zasady odżywiania się zgodnie z naturą. Odżywiaj się w miarę możliwości naturalnie. Używaj prostych składników spożywczych, a nie gotowców. Sięgaj po czyste, ekologiczne lub z dobrego źródła produkty. Wybieraj produkty lokalne, będą tańsze i mniej narażone na skażenie substancjami zabezpieczającymi przed zepsuciem. Używaj przypraw i ziół świadomie, dodawaj je do posiłku. Naucz się słuchać własnego ciała i karm je tak, jak potrzebuje być karmione.
Wiele osób, które podejmują się próby polepszenia jakości swojego odżywania, czuje się zagubiona. Gdzie znaleźć sprawdzone produkty z dobrym składem? Jak gotować? Ile potrzebujesz na to czasu? Jeśli zadajesz sobie te pytania, to Smakoterapia 3 udzieli Ci odpowiedzi na wszystkie frapujące Cię pytania. Już nigdy nie zabraknie pomysłów na szybkie przekąski, smakołyki czy przyprawy. Jeśli potrzebujesz insipracji na solidne dania obiadowe, ta książka również Cię nie zawiedzie! Odkryjesz tajemnice domowych, zdrowych półproduktów, które pozwolą Ci zaoszczędzić czas. Przede wszystkim, zyskasz pewność, że twoje posiłki są pełnowartościowe oraz zdrowe!
Drogi Czytelniku, Nieznajomy, Przyjacielu, jeśli trzymasz w dłoniach Smakoterapię 2, śmiem podejrzewać, że wiesz już o mnie co nieco. Jeśli jednak nie wiesz, zapraszam Cię serdecznie, abyś zajrzał do pierwszej, bestsellerowej Smakoterapii oraz na stronę Smakoterapia.pl. Znajdziesz tam historię rewolucji kulinarnej, która narodziła się z miłości do dziecka z licznymi alergiami, a wyrosła na inspirację dla wszystkich poszukujących prostych przepisów roślinnych, bez glutenu, nabiału i cukru. W jej kontynuacji pochylam się nad tym, od czego często zaczynamy zmiany w kuchni: nad zdrowymi smakołykami. Najczęściej słodkimi. Zaczynamy zatem od słodkości, lecz potem… Uch, wreszcie coś na wytrawnie! Zapraszam Was w kolejną kulinarną podróż. Zaczerpnijcie z niej, co Wam się podoba, zainspirujcie się i smakujcie na zdrowie. Uściskowuję! Iwona Zasuwa „Wpadłam do Pani przypadkiem, ale pozwolę sobie zostać na zawsze”. [czytelniczka] „Pani Iwono jest Pani niezwykłą kobietą! To, co Pani robi jest SZTUKĄ i NAJPRAWDZIWSZĄ TERAPIĄ”. [czytelniczka]