Jak dawniej jadano Andrzej Fiedoruk Książka
Wydawnictwo: | Wydawnictwo RM |
Rodzaj oprawy: | Miękka |
Wydanie: | 1 |
Liczba stron: | 432 |
Rok wydania: | 2024 |
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u.
To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki.
Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej.
Andrzej Fiedoruk – socjolog i historyk. Rodowity Białostocczanin. Swoje zainteresowanie wszelakimi aspektami kuchni i jedzenia przedstawił w ponad 60 publikacjach. W dorobku ma: powieści, felietony, eseje, a nawet powieść sensacyjną, związane z kulturą kulinarną. Jeden z recenzentów określił go mianem „kucharza publicysty”, gdyż jego książki, budowane na esencjonalnej historii, dosmaczane są komentarzem, doprawiane anegdotami i dykteryjkami kulinarnymi.
Szczegółowe informacje na temat książki Jak dawniej jadano
Wydawnictwo: | Wydawnictwo RM |
EAN: | 9788381518949 |
Autor: | Andrzej Fiedoruk |
Rodzaj oprawy: | Miękka |
Wydanie: | 1 |
Liczba stron: | 432 |
Rok wydania: | 2024 |
Data premiery: | 16/09/2024 |
Oceny i recenzje książki Jak dawniej jadano
Pomóż innym i zostaw ocenę!