Menu

Alana Al-Hatlani

Alana Al-Hatlani z zawodu jest piekarzem i dziennikarzem, a z zamiłowania pisarzem. W swoich książkach pisze o jedzeniu. Autorka urodziła się w Seattle w stanie Waszyngton. Posiada tytuł licencjata z dziennikarstwa, zdobyty na Uniwersytecie Nowojorskim i dyplom z cukiernictwa, uzyskany na Akademii Kulinarnej w Seattle. Mieszka w Birmingham w stanie Alabama ze swoim partnerem.

Alana Al-Hatlani – autorka interesujących publikacji o jedzeniu

Pisarka obecnie jest asystentką redaktora ds. żywności w Southern Living, gdzie nadal pisze liczne teksty, związane z jedzeniem. Jej publikacje pojawiły się również między innymi w „Bon Appetit”, „Eater Seattle”, „Saveur” i „Cherry Bombe”.

Niespotykana książka kucharska Al-Hatlani

Alana Al-Hatlani debiutowała w 2023 roku oryginalną książką kucharską pt. "Nieoficjalna książka kucharska Hogwartu dla młodych czarownic i czarodziejów”. Na język polski przetłumaczył ją Paweł Zatorski. W książce udostępnione są łatwe instrukcje i kolorowe zdjęcia, które pomogą najmłodszym czytelnikom stworzyć wyjątkowe potrawy bez pomocy rodziców.
Alana Al-Hatlani "Nieoficjalna książka kucharska Hogwartu dla młodych czarownic i czarodziejów" Nieoficjalna książka kucharska Hogwartu. 50 magicznie prostych i zaczarowanych receptur dla młodych czarownic i czarodziejów. Młody czarodzieju i młoda czarownico! Chcesz spróbować ulubionych przysmaków Harry’ego Pottera? Warzyć eliksiry? Piec czarodziejskie ciasteczka? Urządzić przyjęcie jak z Hogwartu? Poznaj 50 czarodziejskich przepisów na pyszne dania ze świata magii: musy-świstusy, paszteciki dyniowe, ciasteczka kociołkowe, pizzę mugolską, czekoladowe żaby czy kanapki z Wielkiej Sali. Czarodziejskie potrawy może przyrządzić każdy! Łatwe instrukcje krok po kroku i kolorowe zdjęcia sprawią, że może nawet nie będziesz potrzebować pomocy różdżki ani mugoli… to znaczy rodziców!