Menu

Anna Kłosińska

Książka dla tych, którzy pragną odpowiedzialnie dbać o swój organizm i dar zdrowia otrzymany od Stwórcy. Anna Kłosińska, dietetyk i fizjolog żywienia, nieraz konfrontuje nas z trudnymi faktami, aby ostrzec przed tym, co nam naprawdę szkodzi. Pragnie wzmocnić naszą motywację do rozważnego odżywiania się i dobrej współpracy ze Stwórcą, by zdrowia nie utracić. Autorka jest rzeczniczką naszego zdrowia, która zachęca do podjęcia diety opartej na jak najbardziej naturalnych i dostępnych produktach. ZADBAJ O SWÓJ ORGANIZM WE WSPÓŁPRACY ZE STWÓRCĄ! Rekomendacja: Książka Anny Kłosińskiej Jak jeść i żyć zdrowo jest zwartym kompendium wiedzy oraz praktycznych wskazówek na temat zdrowego odżywiania. Ponad połowa chorób w życiu człowieka jest uwarunkowana stylem życia, na który składają się model odżywiania, aktywność ruchowa, sposoby radzenia sobie ze stresem, a także umiejętność pielęgnowania i inwestowania w znaczące relacje, w tym relacje z Bogiem oraz otaczającymi nas ludźmi. Anna Kłosińska w sposób bardzo przystępny nie tylko pisze o zagrożeniach wynikających z niewłaściwego odżywiania, lecz także motywuje do przemyślenia własnych nawyków żywieniowych i stylu życia, podając praktyczne rady, a nawet przepisy, co i jak jeść. Gorąco polecam tę inspirującą i bardzo pomocną pozycję. dr Henryk Wieja, założyciel Ośrodka Medycyny Prewencyjnej i Opieki Kompleksowej w Ustroniu.
Sposób żywienia w najwcześniejszych latach jest sprawą niezwykle ważną. Już w dzieciństwie kształtują się bowiem nawyki żywieniowe, a błędy popełnione w tym okresie dają o sobie znać w późniejszym wieku. Cukrzyca, otyłość, miażdżyca to tylko niektóre z długiej listy chorób, które zaczynają się bardzo wcześnie, a odpowiedzialność za nie częstokroć spoczywa na rodzicach. Jak zatem ustrzec dzieci przed skutkami niewłaściwego odżywiania? Najlepszą radą jest zmiana nawyków żywieniowych, a przede wszystkim wyeliminowanie z dziecięcej diety produktów przetworzonych, bogatych w kalorie i różnego rodzaju „sztuczności”. Okazuje się, że nabiał i pieczywo – produkty, które najczęściej goszczą na naszych stołach – też nie bardzo służą maluchom. Bywają bowiem przyczyną alergii i nietolerancji pokarmowych. W książce znajdziemy pomysły, gdzie szukać produktów bogatych w składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju naszych dzieci, a także proste i ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe dania. Anna Kłosińska od wielu lat propaguje zdrowy styl życia, w tym właściwe odżywianie. Prowadzi fundację Zdrowy Uczeń, w ramach której realizuje programy edukacyjne dla uczniów, przedszkolaków, seniorów, a także warsztaty dla rodziców pragnących zdrowo odżywiać swe pociechy.
Celem poradnika jest przekazanie praktycznej wiedzy, jak skutecznie “zorganizować się” w kuchni, opracować zdrowe menu dla siebie lub dla rodziny oraz w krótkim czasie przygotować smaczne dania. Dzięki sprawnej organizacji w kuchni zyskasz dodatkowy czas na pracę i przyjemności! Autorka jest dietetykiem i terapeutą oraz propagatorką zdrowego żywienia. Prowadzi fundację Zdrowy Uczeń, gdzie realizuje programy edukacyjne dla dzieci, seniorów oraz warsztaty dla rodziców dotyczące właściwego odżywiania.