Menu

Anna Kowalczyk

Anna Kowalczyk - dziennikarka, reporterka i felietonistka. Autorka popularnego bloga boskamatka.pl - poruszającego tematykę społeczną. Animatorka cyklu kawiarnianych spotkań autorskich "Drugie Śniadanie Matek", autorka książki "Brakująca połowa dziejów" oraz współautorka książki "Macierzyństwo bez Photoshopa".
Historia Polski napisana z kobiecej perspektywy przez znaną dziennikarkę i blogerkę, wzbogacona rysunkami Marty Frej. Autorka opisuje fascynujące losy i dokonania Polek oraz cudzoziemek zamieszkujących ziemie polskie od czasów przedchrześcijańskich aż po współczesność. Opowiada o życiu codziennym, domowym, rodzinnym, dziejach emancypacji kobiet, warunkach życia oraz funkcjach społecznych, przywracając historii jej ważną, niekiedy pomijaną, część.
Siedem lat temu w zupełnie różnych częściach Polski na świat przyszło sześcioro dzieci. Nikt jednak nie spodziewał się, że będą tak wyjątkowe i inteligentne. Z biegiem lat, kiedy ich zmodyfikowane genetycznie organizmy dorastały w przyspieszonym tempie, a wyjątkowe moce nadal się ujawniały – Adam, Wiktoria, Estera, Mikołaj, Sonia i Oskar skupili wokół siebie grupę ludzi, którzy tak jak oni, pragnęli uciec ze świata zagrożonego widmem nadchodzącej wojny. Czy zbudowanie statku kosmicznego w warunkach, w których trzeba ukrywać się przed ścigającą korporacją, będzie możliwe? Czy będą w stanie ścigać się z czasem, aby zagwarantować swoim rodzinom i przyjaciołom bezpieczną ucieczkę z Ziemi? Z pewnością będą próbowali do samego końca.
Co bylibyście w stanie zrobić dla swojego dziecka? Czy poświęcilibyście całe dotychczasowe życie, aby pociecha była szczęśliwa i bezpieczna? Rodzice sześciorga wyjątkowych dzieci poznają się, porzucają znajomych i pracę, aby chronić potomstwo przed groźnymi ludźmi. Razem chcą zapewnić mu bezpieczeństwo. Dzieci jednak okazują się bardziej niesamowite, niż przypuszczają nawet ich opiekunowie, a wyjaśnienie zagadki ich pochodzenia staje się sprawą priorytetową. Skupiając wokół siebie dobrych ludzi, Adam, Sonia, Oskar, Wiktoria, Estera i Mikołaj próbują zrealizować plan ucieczki przed nadchodzącą wojną, która wisi nie tylko nad ich krajem, ale również nad całym światem. Zaczyna się wyścig z czasem. Czy uda im się powstrzymać ścigającą ich korporację? Czy wystarczy im czasu na zrealizowanie projektu, dzięki któremu ocalą zarówno siebie, jak i bliskich? Z całą pewnością będą próbowali do samego końca.
Kompleksowy poradnik z mnóstwem najnowszych doniesień naukowych dotyczących zaleceń w chorobie Hashimoto oraz zbiór przepisów, z których samodzielnie można stworzyć kompletny jadłospis na wiele tygodni! W książce znajdziemy szereg ciekawych i potrzebnych informacji dotyczących fizjologii gruczołu tarczowego, podstawowych zagadnień z dziedziny patofizjologii tego narządu, a także metod leczenia choroby Hashimoto. Na podstawie najnowszych badań i literatury na ten temat autorzy opracowali zalecenia żywieniowe oraz holistyczny plan postępowania dietetycznego w tej chorobie. Znajdziemy w niej informacje dotyczące odpowiedniego zbilansowania diety pod względem zawartości zarówno makro-, jak i mikroelementów, oraz listę składników, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczowego. Opisane zostały także diety eliminacyjne stosowane w chorobie Hashimoto, ich zasadność oraz bezpieczeństwo pod względem wartości odżywczej. W części praktycznej znajdują się opracowane przez autorów propozycje przepisów, z których samodzielnie można stworzyć kompletny i bezpieczny dla zdrowia jadłospis na wiele tygodni, a jego systematyczne stosowanie z pewnością poprawi pracę gruczołu tarczowego. Książka zachęca również piękną oprawą graficzną i kolorowymi zdjęciami proponowanych potraw.
Nazywam się Karina Wilga, przyjaciele mówią mi Kara, i mam 27 lat. Jest rok 2052, a zmiany klimatyczne widać już gołym okiem. Dosłownie można je odczuć na własnej skórze. Nie stało się to oczywiście z dnia na dzień, postępowało jednak dużo szybciej, niż przewidywali naukowcy. Początki były przerażające. Nauczyliśmy się z tym żyć… Ale nie wszyscy… Jak bardzo może zmienić się psychika ludzi żyjących w izolacji? Do czego może doprowadzić odcięcie od dobrodziejstw cywilizacji? A może potwory ze starego świata przetrwały i nadal niosą zniszczenie? Czy znalezienie miłości w świecie zdziesiątkowanym przez głód i choroby jest możliwe? Odpowiem na te pytania. Przeżyłam to.
W książce „Brakująca połowa dziejów” znana dziennikarka i blogerka Anna Kowalczyk przedstawia fascynującą historię Polski, wzbogaconą rysunkami Marty Frej. Historię napisaną z kobiecej perspektywy – o kobietach, o losach i dokonaniach Polek, a także cudzoziemek, które zamieszkiwały terytorium Polski, przywracając jej ważną, niekiedy pomijaną część. Autorka przybliżyła życie codzienne, domowe, rodzinne, dzieje emancypacji kobiet, warunki życia funkcje społeczne kobiet od czasów przedchrześcijańskich aż po współczesne.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl Anna Kowalczyk – ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl Tomasz Antoniszyn – znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna – jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl Dzięki nim poznasz: proste przepisy na smaczne i zdrowe dania właściwości zdrowotne kasz produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl Anna Kowalczyk – ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl Tomasz Antoniszyn – znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna – jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl Dzięki nim poznasz: proste przepisy na smaczne i zdrowe dania właściwości zdrowotne kasz produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
"Opowieści nie tylko do poduszki", to książka, z której dziecko nauczy się czytać we własnym sercu. To wyjątkowa "podróż przez życie", gdzie przyjęte przez z nas wartości określają jak żyjemy i jaki jest nasz stosunek do innych ludzi. Tematy opowiadań zaczerpnięte są z codziennego życia, a każda opowieść przedstawia inną historię. Czytelnik zachwyci się nie tylko umiejętnie wplecioną fantastyką opowiadań, ale również z wielkim zainteresowaniem będzie śledził losy tych prawdziwych, zwykłych ludzkich bohaterów. Książka dostarcza wiele przykładów godnych naśladowania, w których króluje empatia, odpowiedzialność, tolerancja, wrażliwość, miłość, piękno, zrozumienie, poszanowanie praw ludzkich i dobro. A są to najpiękniejsze prezenty, jakimi możemy zostać obdarowani. Każda przedstawiona tuy opowieść to życiowy drogowskaz w procesie wychowania i edukacji. "Tolle et lege- bierz i czytaj". Przenieś się w świat wartości i zabierz jak największą część dla siebie...
Autorki książki Dieta przeciwzapalna prezentują nowe, unikatowe spojrzenie na zdrowe życie, poparte najnowszymi odkryciami medycyny. Od dawna wiadomo, że życie w nieustannym pośpiechu sprawia, że nie zwracamy uwagi na to, co zjadamy, czego efektem są dodatkowe kilogramy na naszej wadze. Jednak mało kto wie, że tak naprawdę cichym zabójcą naszego zdrowia są przewlekłe stany zapalne organizmu, wywołujące objawy, takie jak: ospałość, migreny, bóle mięśni, ciągłe zmęczenie czy depresję. Autorka – doświadczona dietetyczka – radzi, jak ustrzec się przed nimi przez zdrowy tryb życia oraz specjalną dietę antyzapalną. W bogato ilustrowanym poradniku znajdziesz wskazówki, jakie produkty spożywać, a jakich unikać. Gotowe menu rozpisane na 4 tygodnie, pozwoli zdrowo schudnąć, odzyskać zdrowie i witalność. Autorka zachęca do zmiany nie tylko nawyków żywieniowych, ale również do pozytywnego przeżywania każdego dnia. Przepisy potraw, przekąsek i deserów, napisane przez mistrzynię sztuki kulinarnej, są wolne od alergenów: glutenu, produktów mlecznych oraz soi. Autorka przepisów przekonuje, że gotowanie może być świetną zabawą i relaksem, a codzienny trening czyni mistrza. Podpowiada też, jak zaoszczędzić czas w kuchni, aby gotowanie nie stało się udręką. Kaszoterapia. Nasza kasza inspiruje. Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów. Dzięki nim poznasz: • proste przepisy na smaczne i zdrowe dania • właściwości zdrowotne kasz • produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie • kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl Anna Kowalczyk – ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl Tomasz Antoniszyn – znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna – jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl Dzięki nim poznasz: proste przepisy na smaczne i zdrowe dania właściwości zdrowotne kasz produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.