Menu

Kowalczyk Stanisław

Podręcznik do nauki zawodów technik mechanik oraz ślusarz, realizujący treści z zakresu drugiej części kwalifikacji M. 44 (nadzorowanie przebiegu produkcji). W książce opisano rodzaje produkcji, przedstawiono przykładowe kalkulacje kosztów wytwarzania wyrobów, zakres i terminy przeglądów oraz napraw maszyn i urządzeń, a także sposoby zarządzania gospodarką materiałową i odpadami. Omówiono także sposoby kontroli parametrów jakościowych procesów wytwarzania części maszyn i urządzeń, przebiegu prac na danym stanowisku, wydajności procesu produkcji i jakości wyrobów oraz stanu technicznego narzędzi, maszyn i urządzeń. Przedstawiono także zasady sporządzania dokumentacji sprawozdawczej produkcji.
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. „Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.” Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński
Podręcznik do nauki zawodu technik pojazdów samochodowych, realizujący treści z zakresu drugiej części kwalifikacji M.42 (nadzorowanie obsługi pojazdów samochodowych). W książce zawarte zostały m.in. treści dotyczące: przestrzegania zasad kontaktów z klientami, kontroli jakości wykonania zadań powierzonych zespołowi pracowników, podejmowania decyzji dotyczących realizacji zadań, doboru pracowników do wykonania określonych zadań, kontroli przebiegu naprawy pojazdów samochodowych, nadzoru wykonywania czynności związanych z obsługą oraz konserwacją maszyn i urządzeń stosowanych do obsługi pojazdów samochodowych, oceny jakości wykonywanych prac.
Podręcznik realizujący efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów w branży mechanicznej z zakresu PDG (Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej). Omówiono w nim m.in. podstawy formalno-prawne działalności gospodarczej, w tym: formy organizacyjno-prawne, podejmowanie, wykonywanie i kończenie działalności, przepisy prawa pracy związane z działalnością gospodarczą, analizę ekonomiczną i opodatkowanie działalności oraz optymalizację pracy przedsiębiorstwa. Nacisk położono na prowadzenie działalności gospodarczej w przedsiębiorstwie branży mechanicznej, w tym: rodzaje i zakres działalności przedsiębiorstw tej branży, dobór pracowników, zasady kierowania zespołem, szkolenie i wynagradzanie pracowników, działalność marketingową i kreowanie wizerunku przedsiębiorstwa w branży mechanicznej. Przedstawiono zasady współpracy ze środowiskiem, ogólne wyznaczniki przedsiębiorczości, zarządzanie jakością i zasady kontroli, a także organizację obsługi klienta i procesu produkcyjnego.
Podręcznik do nauki zawodu technik pojazdów samochodowych realizuje treści z zakresu pierwszej części kwalifikacji M.42 (organizowanie obsługi pojazdów samochodowych). W książce omówiono m.in. następujące zagadnienia: zasady gospodarki częściami zamiennymi i materiałami eksploatacyjnymi pojazdów samochodowych; ustalanie zakresu oraz terminów przeglądów, napraw, prób i pomiarów kontrolnych pojazdów samochodowych; prowadzenie dokumentacji obsługi i naprawy pojazdów samochodowych; sporządzanie kalkulacji kosztów wykonania obsługi pojazdów samochodowych; rozwiązywanie problemów technicznych i organizacyjnych dotyczących obsługi i naprawy pojazdów samochodowych. Schematy, rysunki oraz zdjęcia ułatwiają zrozumienie i zapamiętanie treści zawartych w podręczniku. Na końcu rozdziałów i działów zamieszczono pytania, dzięki którym uczeń może sprawdzić swoją wiedzę.
Książka pt. Rozważania o kapłaństwie jest teologiczną analizą najważniejszych problemów związanych z życiem i posługą katolickiego kapłana. Pierwsze rozdziały omawiają teologiczno-egzystencjalny "rodowód" powołania kapłańskiego, seminaryjną formację alumnów i modele kapłaństwa. Kolejne rozdziały akcentują nierozerwalny związek sakramentu kapłaństwa z osobą i nauczaniem Chrystusa jako Najwyższego Kapłana, co jest równoznaczne ze służbą człowiekowi - będącego przedmiotem troski duszpasterskiej księdza. Dalszy tok rozważań ks. S. Kowalczyka wskazuje na psychologiczno-teologiczny fundament życia kapłańskiego, którym jest żarliwa, konsekwentna wiara i modlitwa (brewiarz, różaniec itd.). Następne rozdziały książki mają za przedmiot rozważań podstawowe obowiązki kapłana. Prezentowana pozycja ks. prof. Stanisława Kowalczyka często odwołuje się do tekstów biblijnych: dokumentów Kościoła Katolickiego - w tym Vaticanum II, Katechizmu Kościoła Katolickiego, a także do encyklik oraz wypowiedzi papieża Jana Pawła II. Zawarte w niej rozważania są teologicznie poprawne, egzystencjalnie oparte są na długoletnim doświadczeniu kapłańskiego życia, językowo i stylistycznie komunikatywne. Ich adresatem są kapłani diecezjalni i zakonni, alumni seminariów duchownych, a także katolicy świeccy pragnący pogłębienia swej wiedzy o roli duchowieństwa w Kościele.
Rozważania te są syntezą wiedzy z zakresu katolickiej nauki społecznej, jaki wyłania się z lektury licznej literatury przedmiotu, która głównie odwołuje się do nauczania św, Jana Pawła II. Jednakże zostało uwzględnione również nauczanie papieża Benedykta XVI i papieża Franciszka. Zważywszy na polski kontekst społecznej nauki Kościoła, Autor niemało miejsca poświęcił również analizie przemyśleń kard. Stefana Wyszyńskiego. Struktura książki jest przejrzysta, metodologicznie logiczna i merytorycznie uzasadniona. Treść naznaczona jest wnikliwym namysłem naukowym i dydaktycznym. Autor książki, ks. prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk, protonotariusz apostolski, dziekan Wydziału Nauk Społecznych KUŁ w latach 1990-1993, kierownik Katedry Filozofii Społecznej w latach 1984-2007, po mistrzowsku potrafił wczuć się w papieskie nauczanie i dzięki temu zdołał ukazać prezentowaną spuściznę katolickiej nauki społecznej w myśl zasady sentire cum Ecclesia. Czytelnik, autentycznie zainteresowany katolicką nauką społeczną, znajdzie kompetentny wykład na temat jej struktury doktrynalnej, statusu metodologicznego i profilu, jak również uświadomi sobie, że podstawą etyki społeczno-ekonomicznej, będącej centralnym elementem tej nauki, jest antropologia personalistyczna. Promował ją i krzewił św. Jan Paweł II. A czynił to w perspektywie Ewangelii, czemu dawał szczególny wyraz w encyklikach społecznych. o. dr hab. Jan Mazur OSPPE, prof. UPJP2