Menu

Luca Cesari

Luca Cesari dorastał we włoskim mieście Bolonia w latach 70 XX wieku. Jako dziecko miał nieustanny kontakt z pysznymi daniami kuchni włoskiej, które były przygotowywane przez jego babcię. Pasjonat historii gastronomii. Luca Cesari bada korzenie najwybitniejszych dań pochodzących z Włoch. Stara się ustalić, w jaki sposób narodziły się uwielbiane przez Włochów tortellini czy tagliatelle alla bolognese. Współpracuje z magazynem Gambro Rosso, gdzie redaguje swoją rubrykę. Założyciel bloga ricettestoriche.it.

Luca Cesari – kurzach i miłośnik włoskiej kuchni

W 2022 roku wydana została książka pt. „Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary", której autorem jest Luca Cesari. W publikacji zawarte zostały różnego rodzaju ciekawostki związane z poszczególnymi rodzajami makaronu. Luca Cesari stara się pokazać czytelnikowi inne spojrzenie na klasyczne włoskie dania. Autor przekonuje, że przepisy te nieustannie ewoluują i podlegają zmianom w zależności od szerokości geograficznej i osoby, która je przygotowuje.

Książka o znanych włoskich makaronach

Publikacja Luci Cesariego jest świetną publikacją, która zabierze czytelnika w kulinarną podróż. W czasie lektury książki można dowiedzieć się między innymi, że carbonara tak naprawdę nie pochodzi z Włoch. Czytelnik może poznać również niezwykłą historię powstania fettuccine. Zostało ono po raz pierwszy przygotowane przez kucharza Alfredo di Lelio dla żony, która była w połogu. W 2021 roku publikacja pt. „Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary” zdobyła nagrodę „Bancarella della cucina”.
Książka Luca Cesari "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary" „Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka”. Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej. Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać! Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina. "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary" - nowość Cesariego „Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów – ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni”. Bartek Kieżun – dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim