Menu

Monika Bień-Konigsman

Absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Wrocławskim, public relations w Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu i aranżacji i architektury wnętrz w Brighton i we Wrocławiu. Pracuje jako projektantka wnętrz. Fascynuje się Hiszpanią i prowadzi poświęconego jej bloga: hiszpanskiesmaki.es
Andaluzja, Sewilla i Grenada – pomysł na idealne wakacje! Twój inspirator zaprowadzi cię w każdy zakamarek Andaluzji, Sewilli i Grenady. Nic cię nie ominie! Z nami zatańczysz flamenco w Trianie i zrozumiesz, dlaczego ta pełna pasji sztuka wykracza poza zwykły taniec i śpiew. Wybierzesz się na wyjątkowe warsztaty ręcznie malowanej ceramiki i odwiedzisz siedzibę Świętej Inkwizycji. Nie zapomnisz panoramy Sewilli z wieży La Giralda. W Grenadzie zażyjesz kąpieli, podziwiając azulejos w którejś z najstarszych rzymskich łaźni, a radość życia poczujesz w Huelvie, galopując konno plażą Costa de la Luz. Wspólnie z Moniką Bień-Königsman opracowaliśmy przewodnik po krainie, która od wieków inspiruje i zadziwia bogatą kulturą i historią. Znajdziesz w nim ranking atrakcji i rekomendacje autorki, knajpki polecane przez miejscowych, intuicyjną nawigację, a do wszystkich wyjątkowych miejsc doprowadzi cię rozkładana mapa. Monika Bień-Königsman – pasjonatka krajów śródziemnomorskich i projektantka wnętrz. Uwielbia Andaluzję z jej kolorami i smakami. Autorka książek i przewodników po Hiszpanii, licznych artykułów i bloga Hiszpańskie Smaki.
Andaluzja. Tapas, flamenco i gaje oliwne Opowieść o zauroczeniu Andaluzją Monika Bień-Königsman zaprasza do wspólnego przeżywania andaluzyjskiej przygody wśród aromatycznych smaków i oszałamiających zapachów. Na spragnionych wrażeń czeka rejs po rzece Gwadalkiwir, lot balonem nad Guadix, nocne zwiedzanie Alhambry, warsztaty kulinarne na arabskim targuAlcaicería w Grenadzie, obserwacja delfinów w Cieśninie Gibraltarskiej czy poprostu… białe wino na plaży przy zachodzie słońca. To wszystko w rytmie stukotuobcasów do flamenco i zgiełku miejscowych barów, w otoczeniu tradycyjnychhacjend, oliwnych gajów, migdałowców i winnic, w których przygrywają cykady. Poszliśmy do baru tapas. Wyobraźcie sobie lokal z długą ladą na wprost wejścia, zastawioną talerzykami z filiżankami, których pobrzękiwanie tworzy ścieżkę dźwiękową miejsca. W tę niecodzienną muzykę wplata się pokrzykiwanie barmanów. Jeden z nich śpiewa: Yo no soy camarero, soy capitan, soy capitan. Tapas w tym barze serwowane są gratis do zamawianych napojów. Ale to barman decyduje, co dostaniecie. Zaczyna się zazwyczaj skromnie, od miseczki z oliwkami i plasterkami sera. Lecz przy kolejnych napojach tapas są coraz bardziej wyszukane. I tak przed wasze oczy trafiają sałatka z ośmiornicy, smażone kalmary czy polędwiczki w sosie pieprzowym lub grillowane krewetki. Monika Bień-Königsman – projektantka wnętrz i pasjonatka krajów śródziemnomorskich.Uwielbia Andaluzję. Kocha spotykać się z ludźmi i gotować – szczególnie dania z kuchni śródziemnomorskiej i hiszpańskiej. Swoją miłością do tego kraju zaraziła córkę Weronikę. Autorka bloga Hiszpańskie Smaki, książek i przewodników po Hiszpanii (m.in. Entre amigos. Hiszpańskiprzepis na szczęście) oraz licznych artykułów. Blogi: https://www.hiszpanskiesmaki.es oraz https://www.biendesign.com.pl.
Trzeci tom serii „Świat dla Dociekliwych”. Pełen kolorów i radości przewodnik po Hiszpanii. Co Hiszpanie jedzą na śniadanie? Czemu w Sylwestra na wyścigi połykają winogrona, stojąc na jednej nodze? Który sławny Hiszpan twierdził że 1+1 nie musi równać się 2, a czasem nawet nie powinno? W jaki sposób muchy przyczyniły się do powstania tapas? Dlaczego włoskie westerny kręcono w Hiszpanii? „!Olé!” odpowie na wszystkie te pytania – i wiele innych. Dzięki tej książce poznacie historię i geografię Hiszpanii i dowiecie się wszystkiego o hiszpańskich fiestach, bitwie pomidorowej i mistrzostwach w drzemaniu. Przeczytacie o tradycyjnych przekąskach i lizakach Chupa Chups. Zwiedzicie Barcelonę z jej falującymi budynkami i magiczną Andaluzję, krainę jak z „Księgi tysiąca i jednej nocy”. Poznacie uwodzicielskiego Don Juana, piękną Carmen i szalonego Don Kichota. Gotowi? !Buen viaje! - szerokiej drogi! Seria „Świat dla Dociekliwych” prezentuje kulturę różnych krajów: opowiada o miejscach, postaciach, zabytkach, potrawach i pojęciach, o których prawie każdy słyszał, ale mało kto naprawdę zna kryjące się za nimi historie – a także o tych mniej znanych, które warto poznać.
#Hercules #Alcazar #Guadalquivir Monika Bień-Königsman autorka bloga Hiszpańskie smaki Czy Andaluzyjczycy naprawdę się spóźniają? Dlaczego do Sewilli przestały przypływać statki? Zapach których kwiatów posiada właściwości antydepresyjne? Kto jest tu najbardziej znanym Polakiem? Sewilla, czyli nowe spojrzenie na jedno z najstarszych europejskich miast. Po wyjeździe z Pascalem pokochasz Andaluzję! Flamenco. Na sam dźwięk tego słowa w wyobraźni pojawia się postać pięknej tancerki w falbaniastej sukni w grochy, z kwiatem wpiętym w kok, która do dźwięków gitary wykonuje namiętny i pełen ognia taniec, wystukując obcasami rytm. Brzęk kastanietów, szmer rozkładanych wachlarzy, klaskanie, okrzyki Ole!, zawodzący, chropowaty głos i bardzo ekspresyjna mimika śpiewającego oraz tancerki, to wszystko składa się na przejmujące widowisko. We flamenco nie ma stanów pośrednich, jest wielka emocja, wulkan uczuć, jest miłość i nienawiść, gniew i wybuchająca nagle radość, namiętność i zdrada. A wszystko doprowadza widza do finalnego stanu duende, czyli oczyszczenia. Monika Bień-Königsman, autorka przewodnika i bloga Hiszpańskie smaki