Przenikliwe i fachowe spojrzenie nie tylko na ważne źródło ludzkiego pożywienia, ale również na złożoność ekosystemu, który je wytwarza.
Cztery tysiące niesamowitych gatunków – od krewetki tygrysiej po pandaletkę północną.
Gorączka złota i krewetkowa gorączka – zadziwiająca historia połowów krewetek w Ameryce.
Rytuały godowe krewetek.
Odkrywamy miłosne obyczaje skorupiaków.
Wojna o krewetki. Trawlery, żółwie, ekolodzy i handlarze nieruchomości.
To książka o krewetce, ale również o bezmiarze i różnorodności natury oraz cywilizacji. Zgłębia tajniki mikrobiologii oraz prawa rynku nieruchomości, wyjaśnia zasady rządzące ekonomią i ekosystemami, przestawia ludzi z całego świata, którzy łowili, sprzedawali, przyrządzali i rozkoszowali się smakiem krewetek.
To książka o krewetce, o ludziach, którzy uwielbiają je jeść, o rybakach, którzy je poławiają wędrując po morzach oraz o hodowcach, którzy prowadzą specjalne fermy krewetkowe, by sprzedawać je taniej, niż było to kiedykolwiek możliwe.
Obfitująca w historie o morzu i ludziach morza Krewetka. Nieustające poszukiwania różowego złota, to nie tylko opowieść o tym małym stworzeniu, ale również o wszystkich trudach i przeciwnościach, jakie muszą pokonać nieustraszeni poławiacze. Jako naukowcy i biolodzy państwo Rudloe są doskonałymi znawcami tematu, zaś ich talent pisarski i pełen wdzięku styl czynią z tej książki pasjonującą lekturę.