Menu

Stanley Tucci

Stanley Tucci urodził się w 1960 roku w Peekskill i jest amerykańskim aktorem włoskiego pochodzenia. Ponadto to uznany producent filmowy i scenarzysta. W 1982 ukończył studia na Wydziale Dramatycznym Nowojorskiego Uniwersytetu Stanowego w Purchase. Widzowie znają go z takich filmów, jak „Diabeł ubiera się u Prady” czy „Nostalgia anioła”. Aktor odkrył również u siebie niesamowite zamiłowanie do gotowania, kultywując wspaniałe smaki włoskiej kuchni.

Stanley Tucci - życie i jedzenie

Stanley Tucci zadebiutował jako pisarz w 2023 roku, wydając książkę pod tytułem „Smak. Życie i jedzenie”. Jest to osobisty pamiętnik aktora, w którym przeplatają się motywy kulinarne, fragmenty z życia aktora i historie z planu nakręcanych filmów. Dawka sarkastycznego poczucia humoru autora z pewnością spodoba się miłośnikom tego rodzaju nietuzinkowych publikacji.

Stanley Tucci – doceniony talent aktorski

Stanley Tucci jest przede wszystkim utalentowanym aktorem, za co został uhonorowany dwukrotnie nagrodą Złotego Globu w 1999 i w 2002 roku. Otrzymał także kilkakrotnie nagrodę Emmy dla najlepszego aktora i za gościnny występ w miniserialu w 1999 oraz w 2007 roku.
Smak. Moje życie i jedzenie Stanley Tucci Bestseller „New York Timesa” i „The Washington Post” Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu. Stanley Tucci dzieli się prywatnym życiem i uwielbieniem dla jedzenia, opowiadając o rodzinie oraz najróżniejszych smakach. Pisze o kanapkach z masłem orzechowym i homarach z Maine, o idealnym negroni i pieczonych ziemniakach po brytyjsku – i zaprasza nas do stołu. Siadajcie, jeśli macie ochotę na coś do zjedzenia, na drinka, na plotki i dobrą zabawę. Tylko niech wam nie przyjdzie do głowy kroić spaghetti. Yotam Ottolenghi Smak Stanleya Tucciego od razu trafi do kanonu. Ta książka jest jak najlepsze włoskie jedzenie – przyciąga, uwodzi i ciągle chcesz więcej. Weź ją do czytania w łóżku, a będziesz śnić o Włochach. A w kuchni będziesz jej używać równie często jak rondla i obieraczki do warzyw. Stephen Fry Tucci to nie tylko wszechstronny aktor i utalentowany pisarz – jego pasja gotowania, podróżowania i życia jest zaraźliwa. Edith G. Tolchin, „New York Journal of Books” Zabawna, wzruszająca, fascynująca, osobista i pięknie napisana. Kate Mosse Gatunek ludzki ukształtowała relacja z ogniem i pożywieniem, która w wyjątkowy sposób łączy nas też z nami samymi, naszymi bliskimi i piękną planetą, na której mieszkamy. Smak to wspaniała historia opowiedziana przez wspaniałego człowieka, przywołującego wspomnienia związane z jedzeniem. Jest smakowita, wciągająca, zabawna i skłania do refleksji. Odłożycie ją tylko po to, żeby wykorzystać któryś z przepisów i ugotować coś dobrego. Heston Blumenthal Nie da się czytać tej książki bez napadów wilczego głodu! Nigella Lawson Pyszna opowieść o apetycie, rodzinie i makaronie. I jeszcze o makaronie. W tych świetnie napisanych wspomnieniach Stanley Tucci, nigdy nie tracąc poczucia smaku, zaprasza nas do stołu i podaje same dobre rzeczy. Jay Rayner Opis księgarni „New York Times” i „The Washington Post” okrzyknęły go bestsellerem - przełomowa książka, która z całkowicie nowej perspektywy pokazuje życie uznanej gwiazdy Hollywood, Stanleya Tucciego. Nim jednak Tucci zasłynął dzięki swoim rolom w filmach i popularnym internetowym tutorialom, kiedy to uczył fanów jak przyrządzić włoski drink negroni, był zwyczajnym chłopcem z amerykańskiej rodziny o włoskich korzeniach. Nierozłącznym elementem jego codzienności były rodzinne kolacje, podczas których odkrywał magię kulinarnego świata. Teraz Tucci postanowił podzielić się tą magią z czytelnikami. W swojej książce nie tylko odsłania swoje ulubione przepisy, ale przede wszystkim opowiada historie, które kryją się za nimi. Autor przenosi nas w czasie i przestrzeni, snując opowieści o dorastaniu w niewielkim miasteczku w stanie Nowy Jork. Przybliża kulisy kręcenia filmów, które obfitowały w kulinarne sceny, takie jak „Wielkie otwarcie” oraz „Julie i Julia”. Tucci opisuje także, jak jedzenie stało się narzędziem do wyrażania uczuć – jak zakochał się przy obiedzie i jak gotowanie stało się sposobem na zacieśnianie relacji z liczną rodziną. Książka przypomina o tym, jak ważne jest wspólne gotowanie i spożywanie posiłków. Każda strona tej książki to prawdziwa uczta dla zmysłów – smakuje tak dobrze, jak najlepsze dania, które przygotowuje autor. „Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania” – mówi o książce sam Tucci. Ta opowieść pełna jest pasji do jedzenia, miłości do rodziny i ciepła domowego ogniska. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć!