Konto

Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze Wika Filipowicz Książka

Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze
29,99 zł
39,99 zł - sugerowana cena detaliczna
Wydawnictwo: Znak Horyzont
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 448
Format: 135x208
Rok wydania: 2020
Zobacz więcej

Podobne do Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze

ak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.

Szczegółowe informacje na temat książki Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze

Wydawnictwo: Znak Horyzont
EAN: 9788324056811
Autor: Wika Filipowicz
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 448
Format: 135x208
Rok wydania: 2020
Data premiery: 2020-04-15
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
Tadeusza Kościuszki 37
30-105 Kraków
PL
e-mail: [email protected]

Inne książki z kategorii Historia

Oceny i recenzje książki Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze

Średnia ocen:
7.69 /10
Liczba ocen:
86
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

13/09/2025
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Lisioł na królewskim stole? Lisioł uniósł się ambicją w tym tygodniu i postanowił zostać średniowiecznym kucharzem. Kiwając główką – dla nadania sobie mądrego wyglądu – wysłuchał wykładu o gotowaniu zgodnie z teorią humorów Galena. Słuchał tak uważnie, że zasnął, ale mimo tego otrzymał certyfikat kucharski. Lisioł porwał w ząbki papier i stwierdził, że świetnie nadaje się na kucharza i to samych królów! Wystarczy przecież wszystko wrzucić do jednego garnka i pomieszać – jakiż problem? Z takim przekonaniem Lisioł wyruszył na Wawel, gdzie został kucharzem Jadwigi Andegaweńskiej. Gdy zobaczył menu, to mu nieco uszy opadły, ale jak to skowronki przyrządzone z gruszkami? Na 70 osób?! Jakoś Lisioł to przeżyje. Ile tych posiłków dziennie? Dwa? To nie tak źle. Hmm, czasami trzy: przedpołudniowy, wieczorny i czasami bardzo wieczorny, niech będzie. Lisioł poprawił czapkę kucharską, dopytując się o szczegóły. Gdy powiedziano mu, że na przedpołudniowy posiłek trzeba przygotować TYLKO od 22 do 24 potraw, a na wieczorny od 16 do 18, to nasz biedny Lisioł zemdlał, nie czekając na instrukcje co do collatio. Po dłuższej chwili nasz dzielny bohater został ocucony za pomocą pieczonego drobiu. Łapczywie chwycił w swoje łapki przysmak i oznajmił, że wynosi się na innych dwór. Decyzja zapadła, gdy Jadwiga, planując babski wieczór, zamówiła 48 litrów piwa. Lisioł czym prędzej wyniósł się na dwór Bony Sforzy. Szybko mu się ten pomysł czkawką odbił, gdy kazali mu na ślub Jadwigi (najmłodszej siostry Zygmunta Starego) z Jerzym Wittelsbachem, księciem Bawarii-Landshut, przygotować ponad 30 potraw, w tym głowy cielęce i łeb świński z kapustą. Biedny Lisołek o mało sam do gara nie wpadł, próbując wsadzić tam rzeczony świński łeb. Cały w rosole, tak się zdenerwował, że rzucił patelnią i oznajmił, że władcy muszą się sami kisić we własnym sosie, po czym obrażony powrócił do swojej norki. Jeśli jednak ciekawi Was co gościło na królewskich stołach, to sięgnijcie po książkę "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II" autorstwa Wika Filipowicza.

Bestsellery

Nowości

DARMOWA DOSTAWA
za zapis do newslettera!
Odkrywaj najlepsze książki, wyjątkowe promocje i niepowtarzalne okazje.
*Kod jednorazowego użycia przy minimalnej wartości koszyka 69 zł.