Menu

Medical Education

Medical Education
To nie ma prawa się udać. Związek między kobietą a mężczyzną jest bez szans na powodzenie, biorąc pod uwagę tak inny sposób odbierania świata, analizowania, przetwarzania i przepuszczania go przez tryby mózgu. (...) Mózg kobiety i mózg mężczyzny są jak dwa różne pasma górskie przedzielone przepaściami, nad którymi w żaden sposób nie da się zbudować mostu. (...) Czy skazane na tarcia relacje można zmienić? Myślę, że po przeczytaniu tej książki na pewno można spróbować zrozumieć, by łatwiej budować coś razem. A czasem po prostu nie wysyłać nieświadomie sygnałów interpretowanych inaczej, niż nam się wydaje. "Ona, On i mózg" to mapa drogowa relacji damsko-męskich, instrukcja obsługi udanego związku. Marta Kielczyk (dziennikarka telewizyjna) Dlaczego kobiety wybaczają, a nie zapominają? Dlaczego mężczyzna małomówny jest najbardziej płodny? Dlaczego niewyspane kobiety zakochują się rzadziej? Książka "Ona, On i Mózg" opowiada na te i wiele innych pytań dotyczących różnic w myśleniu kobiet i mężczyzn. Autorzy - duet damsko-męski - z dużym obiektywizmem podchodzą zarówno do mocnych jak i słabych stron obu płci. Zrozumiale i obrazowo tłumaczą, jak funkcjonują te dwa, tak skrajnie różne światy. Żaden nie jest lepszy. Oba tak samo ważne. Przynajmniej w tej książce. Ewelina Lis (Newsweek) Mózg w samokiwitym sosie Starożytni często umniejszali rolę mózgu, interesując się nim głównie z powodów kulinarnych .(...) Dziś wiemy już, do czego służy. (...) siedzibą naszych myśli, wyborów i emocji jest mózg, a nie przykładowo krew albo serce. Nie powielajmy więc błędu starożytnych. Choć móżdżek wciąż smakuje wyśmienicie, przykładowo wieprzowy zapiekany w kokilkach z pomidorami i czosnkiem, warto zainteresować się nim również z innych powodów. Wiktor Ferfecki (Rzeczpospolita)
W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować posiłki, aby obniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak zwiększyć spożycie warzyw, również strączkowych oraz ryb (zwłaszcza tłustych morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt, kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona oraz zioła i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby dieta w cukrzycy, również ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna i atrakcyjna. Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wskazana.
Stwardnienie rozsiane (SM, sclerosis multiplex) jest przewlekłą chorobą ośrodkowego układu nerwowego (OUN), w której następuje demielinizacja aksonów komórek nerwowych, czyli niszczenie osłonek wypustek komórej nerwowych odpowiedzialnych za prawidłowe przewodzenie impulsów elektrycznych. Prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych stanowi kluczowy element funkcjonowania organizmu, odpowiada bowiem za prawidłowe poruszanie się i czynność narządów wewnętrznych, np. pęcherza moczowego, jelit i serca, oraz czynność narządów zmysłów. Jego spowolnienie w różnych obszarach mózgu może wywoływać różne i zmieniające się objawy, pozornie ze sobą niezwiązane. Dlatego chorzy na SM zgłaszają wiele różnych dolegliwości. W publikacji chorzy na SM znajdą praktyczne zalecenia i porady związane z codziennym funcjonowaniem z tą chorobą.
"Ból ostry i przewlekły optymalny wybór terapii" autorstwa Małgorzaty Malec-Milewskiej i Agnieszki SękowskiejBól jest doznaniem zarówno zmysłowym, jak i emocjonalnym, związanym z działaniem bodźca uszkadzającego (uraz, stan zapalny, przerzuty nowotworowe) lub takiego, którego działanie grozi wystąpieniem uszkodzenia.Ból jest zazwyczaj jednym z podstawowych objawów, który skłania pacjenta do wizyty u lekarza. Z tego powodu znajomość jego rodzajów i mechanizmów powstawania wydaje się jedną z istotniejszych umiejętności każdego lekarza, mogącą znacznie wpłynąć na wybór optymalnego sposobu terapii.
Życie stało się dla wielu syte i nudne. Monotonny, bezideowy styl życia skłania do poruszania się na krawędzi w poszukiwaniu energii - do zachowań hedonistycznych. Hedonistycznych w pełnym znaczeniu, dalekim od robienia sobie umiarkowanych, epikurejskich przyjemności. Poszukiwanie energii jest z zasady racjonalne (bo bez energii żyć się nie da), ale może być także niszczące (gdy przekształca się w bezideową eksploatację) . Nie jest to więc tylko "apetytywne zachowanie" - poszukiwanie zaspokojenia instynktów, lecz współcześnie - w świecie i czasach, kiedy wiele osób doświadcza wypalenia i anhedonii, braku sensu i miłości - jest działaniem samonaprawczym, próbą swoistej rewitalizacji. Wiele z tak wybieranych aktywności jest ryzykownych i kontrowersyjnych, kompulsywnych i wyczerpujących. Inaczej mówiąc, hedonizm nie zawsze jest w stanie odwrócić depresyjną anhedonię, a nawet może ją pogłębić. Medycyna oparta na faktach nie jest jednak po to, by moralizować, lecz by dostarczać swoim klientom danych, z którymi zrobią już, co zechcą (...). O życiu współczesnych hedonistów nie dyskutuje się w sposób medyczny. Prym wodzą ideolodzy, którzy mają jedną radę, by czegoś nie robić albo robić coś wbrew sobie. Taka rada jest trudna do wykonania, o ile w ogóle jest słuszna. Do maja 2013 r. wyróżniano w USA uzależnienie od kofeiny; wypowiadano niezliczone banały nt. szkodliwości picia kawy, by ostatecznie takie rozpoznanie uznać jedynie za hipotezę naukową. O przekroczeniach w rodzaju palenia marihuany czy o związkach nieformalnych albo się nie mówi, albo mówi się z wypiekami na twarzy, albo przeżywa się lękowo czy desperacko. Nie ma tolerancji dla postaw hedonistycznych, chociaż praktykuje się je powszechnie i z ekstatycznym oddaniem. Pomijane jest, jaką funkcję pełnią te aktywności w codziennej fizjologii, czy są i w jakim stopniu są szkodliwe, neutralne lub paradoksalnie - korzystne medycznie. Dla wszystkich, którzy szukają energii, to vademecum.
Książka skierowana jest do wegetarian i wszystkich osób zainteresowanych samodzielnym przygotowywaniem posiłków, również wegetariańskich. „W Malinowym Chrusniaku”- kuchnia wegetariańska to książka, która zawiera opisy oraz zastosowania wielu przypraw i ziół, nowatorskie przepisy kuchni zarówno europejskiej jak i azjatyckiej. Zawiera 80 przepisów na ponad 200 stronach oraz kolorowe zdjęcie każdej potrawy. Wiekszość zaprezentowanych tu przepisów jest bardzo prosta, co pozwoli korzystać z nich nawet osobom mało doświadczonym. Dania można przyrządzać na wiele sposobów, stosując zamiennie niektóre składniki, co również zaznaczono w przepisach, pozwoli to uniknać powtarzalnosci. Dzięki tej książce czytelnik przekona sie, ze gotowanie i spożywanie prostych, smacznych, wegetariańskich posiłków stanie sie przyjemnoscią.