Menu

Józef Barecki

Wytwarzanie nalewek i likierów na ziemiach polskich to tradycja trwająca od stuleci. Książka ta zawiera przepisy, które trafią w gusta każdego konesera alkoholi tworzonych według starannie sporządzonej receptury. Aromatyczne owoce i zioła dodają nalewkom charakterystycznego smaku. Wszystkie przepisy spisane zostały jasno i przejrzyście, dzięki czemu wykonanie ich w domu to czysta przyjemność. Nalewki! Najbardziej naturalny i tradycyjny produkt, który jak żaden inny uczy cierpliwości, wszak dojrzewają one miesiącami, a czasami nawet latami. Pomagają także ćwiczyć kubeczki smakowe, by dzięki połączeniu zmysłu smaku z węchem nauczyć się precyzyjnie rozpoznawać prawdę o naszym produkcie. Nalewki mają także niepozostawiający wątpliwości walor towarzyski. Kto? Jak? Kiedy? Z czego? Jaka receptura? Jak długo? W czym? Pytań, które inicjują rozmowę jest masa. Gdy dodamy do tego rozważania na temat zdrowotnych właściwości nalewek dojdziemy do wniosku, że nalewki mogą nie tylko zachwycać nasze podniebienia, ale także rozwijać życie społeczne, towarzyskie i rodzinne.