Menu

Karen Fischer

Karen Fisher urodziła się 21 października 1956 roku w Beverly Hills w Stanach Zjednoczonych, zmarła 27 grudnia 2016 roku w Los Angeles. Już w okresie studiów zainteresowała się literaturą, a także tworzenie scenariuszy. Karen Fischer z powodu swojej oryginalnej urody, a także naturalnego zachowania przed kamerą, związała się zawodowo z branżą aktorską. W związku z powyższym, Fischer po ukończeniu Beverly Hills High School, wybrała się na studia do szkoły aktorskiej Central School of Speech and Drama w Londynie, którą skończyła z wyróżnieniem. Jej kariera rozpoczęła się bardzo dynamicznie od występu na Broadwayu w roli tancerki i chórzystki w musicalu „Irene”, W późniejszych latach Fischer była związana z Music Box Theatre w Nowym Jorku.

Karen Fischer – aktorka, scenarzystka i utalentowana pisarka

Debiutem literackim Karen Fisher jest wydana w 1987 roku książka pod tytułem „Pocztówki znad krawędzi”. Trzy lata później powstała jedna z najpopularniejszych w Stanach Zjednoczonych powieści „Surrender the Pink”. Warto zwrócić uwagę również na inne pozycje beletrystyczne, jakie znajdują się w dorobku artystycznym Karen Fischer - to „Delusion od Grandma” czy „The Best Awful: A Novel”. W Polsce jedną z interesujących powieści Karen Fisher jest wydana w 2008 roku pozycja „Księżniczka po przejściach”. Proza Fischer traktuje o życiu codziennym, jest osadzona w realiach współczesnych i stanowi powrót do lat 60 70 i 80-tych ubiegłego wieku.

Członek jury MFF w Wenecji

Fischer była wielokrotnie nagradzana, zarówno za swoją twórczość literacką, jak i dorobek aktorski. Warto wspomnieć, że występy w nowojorskim Princess Theatre przyniosły jej popularność nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. Karen Fischer była laureatką Los Angeles Pen Howard za swój debiut książkowy. Jej autobiograficzna powieść „Pocztówki znad krawędzi” stała się kanwą do scenariusza filmowego z Meryl Streep i Shirley MacLaine w rolach głównych. W filmie ukazano historię rywalizacji pomiędzy dwoma wybitnymi postaciami, utalentowaną matką aktorką i jej córką, również sławną oraz znaną artystką. Fischer otrzymała zaszczytne miejsce w jury konkursu głównego na 70. MFF w Wenecji, w 2013 roku.
Marzysz o gładkiej i naturalnie młodej skórze? Wydajesz majątek na kremy, które nie działają, choć w reklamie obiecywano spektakularne efekty? Twoja cera jest dla ciebie powodem kompleksów? Ta książka pomoże ci zrozumieć, jak skóra reaguje na dietę i emocje. Dowiesz się także, co jeść, żeby twoja cera była zdrowa i wyglądała młodo. Zadbaj o nią od wewnątrz. Przekonaj się, że odpowiednio skomponowana dieta jest lepsza niż drogie zabiegi kosmetyczne. 50 przepisów stworzonych dla twojej skóry! • miękkie tacos ze szparagami i czarną fasolą nadadzą wiotkiej skórze jędrność i napięcie, • chrupkie gnocchi z batatów ukoją cerę ze skłonnościami do stanów zapalnych, • napój z papają i siemieniem lnianym przyniesie ulgę przesuszonej skórze, • kąski brukselki pieczone w syropie klonowym pomogą w detoksie zanieczyszczonej cery, • uzdrawiające smoothie z konopiami zaradzi wypadającym włosom i łamliwym paznokciom. Dzięki tej książce poznasz też zbawienny wpływ na skórę postu naprzemiennego, dobierzesz suplementy dopasowane do twoich potrzeb i zadbasz o swój mikrobiom. Zrób to holistycznie, bo jesteś tego warta! Karen Fischer jest dyplomowaną dietetyczką i nagradzaną autorką poradników żywieniowych. Specjalizuje się przede wszystkim w leczeniu problemów skórnych. Jedna z jej poprzednich książek, The Healthy Skin Diet, zdobyła Australian Food Media Award w kategorii Best Health, Nutrition or Specific Diet Book. „Ta bogato ilustrowana książka dostarcza informacji i edukuje na temat tego, jak utrzymać skórę w optymalnej kondycji poprzez naturalne żywienie i suplementy. Pokazuje co nabijać na widelec, by, działając od wewnątrz, osiągnąć promienną cerę” – PS News „Podróż przez tę wspaniale prezentującą się książkę z zachwycającymi fotografiami uczy i dogłębnie informuje czytelników na temat tego, jak mogą utrzymać swoją skórę w optymalnej kondycji poprzez naturalne żywienie i suplementy” – Kids’ Book Review