Menu

Nigella Lawson

Nigella Lwson urodziła się 6 stycznia 1960 roku w Londynie. Jest absolwentką Lady Margaret Hall w Oxfordzie. W 1986 roku została zastępcą redaktora naczelnego w gazecie „Sunday Times”. Nigella Lawson prowadziła swój pierwszy program kulinarny „Nigella gryzie” w latach 1999-2001. Dziennikarka była również gospodarzem takich programów, jak „Wieczne lato z Nigellą” i „Nigella!”. Programy te emitowane były w polskiej telewizji.

Nigella Lawson – książki kucharskie

Nigella Lawson wydała kilka książek kucharskich, które stały się międzynarodowymi bestselerami. Pierwszą publikacją autorki była książka pt. „Nigella gryzie”. Uznawana jest ona za jedną z najpopularniejszych książek kucharskich na świecie. Kolejnymi publikacjami Nigelli Lawson były takie pozycje, jak: „Lato w kuchni przez okrągły rok”, „Nigella ekspresowo” , „Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące duszę” i „Nigiellissima. Włoskie inspiracje”. Autorka dzieli się z czytelnikami prostymi przepisami na pysze i wyjątkowe dania, które zostaną w pamięci na długo.

Przepisy na specjalne okazje

W 2009 roku opublikowana została książka Nigelli Lawson, pt. „Nigella świątecznie”. Jest to zbiór niepowtarzalnych dań, które wzbogacą każdy świąteczny stół. Autorka chce pomóc wszystkim gospodyniom domowym w bezstresowym przygotowaniu wyjątkowych Świąt Bożego Narodzenia. Jest to praktyczny poradnik, który sprawi, że gotowanie będzie czystą przyjemnością. Nigella Lawson chce pokazać czytelnikom, że gotowanie jest proste i każda osoba może znaleźć przyjemność w przygotowywaniu posiłków.
„Zrób, zjedz, powtórz – to dla mnie nie tylko mantra, to historia mojego życia. Jedzenie jest dla mnie źródłem nieustających przyjemności: lubię myśleć o nim łakomie, głęboko się nad nim zastanawiać i czerpać z niego mądrość. Jedzenie daje mi otuchę, inspirację, sens i piękno; odżywia moje ciało i wyznacza porządek dnia”. W nowej książce Nigella Lawson dzieli się z czytelnikami rytuałami, które panują w jej kuchni. Nigella przygotowała dla nas ponad 150 nowych przepisów, w pełni oddających hołd jej ulubionym składnikom. „Zrób, zjedz, powtórz” to zachwycające połączenie przepisów z opowieściami o jedzeniu w przepięknym, wciągającym stylu Nigelli. Rozdziały „A jak anchois” (hołd na cześć „morskiego bekonu”), „Rabarbar”, obszerna część poświęcona rodzinnym obiadom oraz inspirujące pomysły na wegańskie uczty, kolacje solo i świąteczne rarytasy – to tylko zapowiedź niektórych z serwowanych tu przez Nigellę pyszności. W bogatym menu znalazły się potrawy na wszelkie gusta i cztery pory roku: dip cebulowo-bakłażanowy, dynia z sosem buraczanym, colcannon z palonym masłem, spaghetti z boćwiną, chili i anchois, kurczak w kremowym sosie czosnkowym, policzki wołowe z kasztanami i porto, makaron z giczą jagnięcą w wonnym bulionie. Na łasuchów czekają biszkopty z kremem i rabarbarem, czekoladowe ciasto z masłem orzechowym, ciasto z puddingu ryżowego i crumble wiśniowo-migdałowe. Smacznego!
Przy moim stole Nigelli Lawson to zbiór 110 potraw, które „domowa bogini” chętnie podaje w swoim domu. Teraz wszystkie mogą trafić także na wasze stoły. Nigella jest wielką orędowniczką domowego gotowania, a jej nowa książka to pean na cześć jedzenia, które przygotowuje dla rodziny i przyjaciół. Rozgrzewające i kojące potrawy zachęcają do sięgnięcia po klasyczne przepisy – na potrawkę z kurczaka czy pudding toffi – ale też do odważnego próbowania nowości, takich jak fatteh z wołowiną i bakłażanem lub hummus z miso. Książka Przy moim stole zainspiruje każdego, kto lubi gotować i jeść. Nie musicie znać wyrafinowanych technik, posiadać wielkiej zręczności ani wyjątkowego doświadczenia, aby przygotować potrawy z tej książki. Znajdziecie tam przepisy na morszczuka z boczkiem, groszkiem i cydrem czy kurczaka z ziemniakami w indyjskich przyprawach. Do tego mnóstwo kolorowych dań warzywnych, na przykład sałatka śródziemnomorska czy marchewka i fenkuł z harissą. Oczywiście nie obejdzie się bez słodkości. Nigella proponuje ratunkowe brownie, sernik z białą czekoladą oraz biszkopt z kardamonem, pomarańczą i creme fraîche, które na pewno wejdą do kanonu rodzinnych przysmaków. Przy moim stole to wspaniały podręcznik gotowania oraz zbiór opowieści i wspomnień. Życie jest skomplikowane, ale gotowanie wcale nie musi takie być!