Menu

Pellegrino Artusi

Pellegrino Artusi to żyjący na przełomie XIX i XX wieku włoski biznesmen i pisarz, najbardziej znany jako autor książki Włoska sztuka dobrego gotowania. Napisana przez niego książka do gotowania, odniosła znaczny sukces. W 1891 roku, w wieku 71 lat ukończył prace nad nią, lecz przez długi czas nie dane mu było znalezienie wydawcy. Wykorzystał więc własne pieniądze i zdedcydował się na samodzielne wydanie książki. Przed śmiercią Artusiego sprzedanych zostało juz ponad 200000 egzemplarzy. Wypełniona zabawnymi anegdotami i przepisami książka jest odwiecznym bestsellerem we Włoszech i została przetłumaczona na hiszpański, francuski, holenderski , niemiecki, angielski, a ostatnio także na portugalski i polski.
Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii. "Włoska sztuka dobrego gotowania" to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.
Włoska sztuka dobrego gotowania to ponadczasowa pozycja napisana przez XIX wiecznego smakosza i znawcę potraw Pellegrino Artusiego. W książce zebrał on 790 przepisów na dania z różnych regionów z Półwyspu Apenińskiego, a także urozmaicił je opowieściami, historiami i anegdotami, tym samym przybliżając czytelnikom sekrety włoskiej kuchni.